JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“ 2. dio

U nastavku rubrike “Jeste li znali”, nastavljamo po Hvaru. Jeste li znali da je Jelsa dobila naziv po stablima „jalša“, a da je mjesto Dol zapravo brijeg?

Da – je Petar Hektorović u samom središtu Staroga Grada na Hvaru gajio razne mediteranske, ali i neke rijetke egzotične biljke iz dalekih zemalja, a posebnu zanimljivost ovom prostoru daju mnogi uzidani natpisi na latinskom i hrvatskom jeziku kojima je pjesnik izražavao svoje životne nazore i filozofiju.

Da – je Dominikanski samostan Sv. Petra Mučenika sagrađen 1482.godine radi zaštite od Turaka. U sklopu samostana izgrađene su i dvije obrambene kule. Nalazi se vrlo blizu centra Staroga Grada, a u prostoru samostana nalazi se muzej u kojem se mogu razgledati vrijedni izlošci.

Photo: Pixabay

Da – se u Starigradskom polju ili Ageru, jednoj od najplodnijih ravnica na jadranskim otocima nalazi antički katastar iz 4.stoljeća prije Krista koji slovi kao najstariji i najbolje očuvan na sredozemnom području, a svjedoči o tome da su stari Grci kolonizirali ovaj kraj. Stari Grci, kao i poslije Rimljani, upravo su na ovom području intenzivno uzgajali vinovu lozu.

Da – je mjesto Dol na Hvaru zapravo – brijeg. Na tom mjestu završava ravnica, a počinju bregovi. U Dolu danas živi oko 350 mještana.

Photo: Brana Mitrović/Facebook

Da – je jedno od najljepših mjesta na Hvaru – Vrboska. Posebnu draž mjestu daju kameni mostovi koji povezuju obale te otočić s palmom u samoj luci. Mjesto je osnovano u 15.stoljeću kada su ga naselili mještani iz susjednog Vrbnja.

Photo: Morski.hr

Da – je prostor užeg dijela Jelse , gdje je more nesmetano natapalo dolinu, nekada bilo močvarno područje koje se 1850.godine isušilo i uredilo. Na takvu terenu lako su uspijevala i rasla stabla johe, bjelogoričnog drveća po kojima je i Jelsa dobila ime. Naime, sve do 17.stoljeća za to stablo bio je udomaćen sada zastario izraz „jalša“.

(nastavlja se)

Priredila: Gordana Igrec

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Sve o otoku Hvaru od “H” do “R“