JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 3. dio

DUBROVNIK – Na Stradunu sve u krugu… kriju se najstarija ljekarna u Europi i najbogatija knjižnica, donosi treći dio rubrike “Jeste li znali?” posvećen našem najpoznatijem Gradu.

Da – je posebna vrijednost franjevačkog samostana Mala braća u Dubrovniku ljekarna čiji se počeci vežu za 1317.godinu i jedna je od najstarijih ljekarni u Europi koja kontinuirano radi sve do danas u sklopu samostana. U muzeju su izloženi predmeti stare ljekarne, rukopisi i recepti na latinskom i talijanskom jeziku, a posebno je zanimljiva knjiga „Imenici biljaka“ pisana na latinskom, a kasnije prevedena na hrvatski.

Photo: Screenshot/HRT

Da – najveću kulturnu vrijednost franjevačkog samostana Mala braća predstavlja knjižnica s fondom oko 70 tisuća rukopisnih i tiskanih knjiga. Najvrijedniji je Glazbeni arhiv s 13 tisuća jedinica među kojima je niz svjetskih unikata i originalnih djela. Rukopisa je više od 2 tisuće jedinica i 206 inkunabula.

Da – da su najstarije sačuvani rukopisi u knjižnici iz 11. stoljeća pisani na pergamentu, a ističu se i prekrasno iluminirane liturgijske knjige iz 15. stoljeća, zatim kalendar svetaca iz 16.stoljeća i najstariji prijepis Gundulićevog „Osmana“ iz 1653.godine, djelo Nikole Ohmučevića. U knjižnici se čuva i jedino izdanje „Judite“ Marka Marulića iz 1521.godine.

Photo: Wikimedia

Da – je Muzej smješten u renesansnoj dvorani u koju se ulazi kroz klaustar. Čuva inventar stare ljekarne, dragocjene zlatarske radove dubrovačkih radionica, staro misno ruho, slike dubrovačkih, talijanskih i nizozemskih majstora od 16. do 18.stoljeća.

Da – je ulica Prijeko sigurno jedna od najljepših dubrovačkih ulica usporedna s Placom. Siječe je pravilan raster od 14 strmih ulica koje vode prema Stradunu.

Photo: Google Map

Da – na početku Prijekog u Ulici od Sigurate u 13.stoljeću je osnovan ženski samostan unutar kojega je jedna od najstarijih predromaničkih crkvica iz 11.stoljeća. U muzeju samostana čuva se zbirka slika od 16. do 19. stoljeća, crkveno posuđe, pokaznice, procesijski križ iz 14.stoljeća, dva tkalačka stana iz 14.stoljeća, čipke i vezovi.

PROČITAJTE JOŠ: JESTE LI ZNALI? Dubrovnik od “D” do “K” 2. dio

Gordana Igrec