Jeste li znali da ženke nekih vrsta kitova ulaze u menopauzu? Znanstvenici vjeruju da znaju i zašto!

Menopauza je kod ljudi završetak reprodukcijskog ciklusa žene, no ona također "pogađa" i određene vrste kitova!

U životinjskom svijetu reproduktivni ciklus obilno traje što dulje kako bi na svijet donijeli što više svojih potomaka jer takav je jednostavno sila prirodnog nagona. No, nisu svi isti, i postoje morske životinje koje s ljudima dijele jednu veliku sličnost - menopauzu!

Radi se o kitovima, točnije nekoliko vrsta kitova, koje nakon nekog vremena ulaze u menopauzu i zbog toga žive znatno dulje (čak 4 desetljeća) od ostalih vrsta kitova te se dulje mogu brinuti o svojoj "djeci i unucima". U menopauzu tako ulaze:

  • narvali
  • beluge
  • neke vrste dupina
  • orke

- Vrlo je izgledno kako ove vrste u menopauzu ulaze upravo kako bi produljili svoj životni vijek, a sve kako bi dulje bili "na usluzi" svojoj obitelji i spriječili reprodukcijsko natjecanje među generacijama - kaže dr. Sam Elis sa Sveučilišta Exeter, koji je cijelo desetljeće proveo na čelu istraživačkog tima posvećenog rješavanju ove evolucijske zagonetke, prenosi BBC.

A moglo bi biti da su ovi kitovi i štedljiva bića jer prestanak reprodukcije u jednom trenutku znači i manje usta koja treba hraniti! Oduvijek se znalo da su prilično inteligentni!

J.T.