Jesenski dio sezone započinje Mornarevom regatom, Filip Jurišić: CRO Melges 24 Cup jedna je od najljepših hrvatskih jedriličarskih priča

SPLIT - Nakon ljetne stanke, jesenski dio sezone hrvatske jedriličarske 'Lige prvaka' starta u Splitu. Jedriličarski klub Mornar uz partnerstvo NatureSafe Marinea ovaj je vikend (7. i 8. listopada) domaćin pete ovogodišnje regate u kalendaru CRO Melges 24 Cupu.

Regatna serija koja je tijekom proljeća obišla Dubrovnik, Biogradu, Opatiju i Trogir u Splitu će nastaviti borbu za ukupnog pobjednika CRO Melges 24 Cupa, a među 12 prijavljenih posada posebnu pozornost treba obratiti na Mataran 24, Trogirane koji su u proteklih godinu dana postali europski i svjetski prvaci u Corinthian diviziji.

Foto: Hrvoje Duvančić

- U ukupnom redoslijedu CRO M24 Cupa imamo tri boda manje od Panjića. U Splitu je plan smanjiti ili u potpunosti anulirati taj zaostatak. Nakon Mornar CRO Melges 24 Cupa, čeka nas još regata Europske serije u Splitu i otvoreno prvenstvo Hrvatske u Trogiru, tako da će borba za ukupnog pobjednika biti neizvjesna do samog kraja - smatra Ivo Matić, član Matarana 24.

Predsjednik organizacijskog odbora za ovu regatu je Filip Jurišić, hrvatski olimpijski jedriličar u klasi ILCA7 i jedan od idejnih začetnika trenutačno najjače jedriličarske serije na Jadranu. Premda zbog priprema za Olimpijske igre u Parizu neće biti za kormilom Melgesa, Hvaranin se uz uigranu ekipu JK Mornar s veseljem prihvatio organizacije regate.

Foto: Hrvoje Duvančić

- Mornar je klub koji puno ulaže  u sportsko jedrenje i jako smo ponosni što na otvaranju jesenskog dijela možemo ugostiti CRO Melges 24 Cup kao jednu od najljepših hrvatskih jedriličarskih priča. Očekujem sjajnu regatu, a veliki će mi gušt biti sresti ekipu s kojom sam jedrio do kraja prošle sezone. Klasa i dalje sjajno napreduje, a ja se nadam da ću im se nakon Pariza opet priključiti - ispričao je Filip Jurišić.

Sjajan napredak klase vidljiv je i po broju novih brodova. U hrvatskoj floti je trenutačno 23 Melgesa 24, a čak tri će ih imati hrvatsku regatnu premijeru na Mornar CRO Melges 24 Cup. Među njima je i posada JK Split zvučnog imena Sugar Daddy.

Foto: Hrvoje Duvančić

- U protekle dvije godine CRO Melges 24 Cup pokazao se kao pun pogodak, a ja kao sportski direktor Jedriličarskog kluba Split podržavam svaku inicijativu koja potiče razvoj jedrenja na Jadranu. Naš je klub iduće godine domaćin EP-a u klasi Melges 24, stoga su sve regate na kojima će Sugar Daddy jedriti sjajna priprema za to prvenstvo - pojasnio je Luka Jerčić.

CRO Melges 24 Cup jedri se uz partnerstvo Angeline Yacht Chartera, Sailing Pointa, North Sailsa, One Sailsa, digitalnog studija Akvarij, digitalne agencije Raiser, regate.com.hr i EmergenSea.

D.G.