JELSA TRAIL Spoj sporta i kulture uz UNESCO-ovu procesiju "Za Križen"

JELSA - Turistička zajednica Općine Jelsa, u suradnji s Splitsko-dalmatinskom županijom, s ponosom najavljuje jedinstvenu manifestaciju - Jelsa Trail. Ova izvanredna utrka spojila je sportsko trčanja s bogatom kulturnom baštinom UNESCO-ve procesije "Za Križen". Utrka će se održati 06.04.2024.

Utrka Jelsa Trail potiče sve dobne skupine na zdrav način života, istovremeno promovirajući duboku povezanost između sporta i kulture. Sudionici doživljavaju intenzivnost sportskog izazova dok dodaju vrijednost samoj procesiji "Za Križen", naglašavajući njezinu kulturnu važnost.

Svaki korak kroz ovu izvanrednu manifestaciju podsjeća sudionike na bogatu povijest i tradiciju koja ju okružuje. Organizirana samo 10 dana nakon procesije, Jelsa Trail omogućuje sudionicima da svježe doživljaje podijele s zajednicom, potičući ih na aktivnosti koje promiču zdrav način života.

Osim što slavi trčanje i šetnju, ova manifestacija ističe važnost očuvanja kulturnog naslijeđa. Ruta nije samo sportska staza, ona je putovanje kroz kulturno bogatstvo i baštinu UNESCO-ve procesije "Za Križen", kao i drugih UNESCO-ovih baština otoka Hvara.

Jelsa Trail obećava postati simbol integracije sporta i kulture, spajajući ljude iz različitih područja interesa i pozadina u zajedničkom cilju zdravog života i očuvanja kulturnog naslijeđa. Pozivamo vas da budete dio ove nevjerojatne manifestacije i da doprinesete stvaranju bolje, povezanije zajednice kroz sport i kulturu.

Kategorije i detalji staza:

SRDELICA (5 km, +260 m): Prikladna za početnike i djecu. Start i cilj su na rivi u Jelsi, a staza nudi predivne poglede u okolici Jelse i s drevne kule Tor. Nema okrepa na stazi. Vremenski limit za završiti utrku je 2 sata.

ŠKARPINA (11 km, +420m): Prikladna za početnike i natjecatelje u nešto boljoj kondiciji. Start i cilj utrke su na rivi u Jelsi. Staza vodi kroz maslenike i vinograde u Pitvama s jednom okrepom na 7 km. Vremenski limit za završiti utrku je 3 sata.

ŠANPJER (20 km, +620m): Najduža staza zahtijeva određenu razinu kondicije. Tehnički nije zahtjevna. Start i cilj su u Jelsi, a staza vodi kroz predivna mjesta poput Pitava, Vrisnika, Svirča, Vrbanja i Vrboske. Staza ima dvije okrepne stanice: Pitve (7 km) i Vrbanj (12 km). Vremenski limit za završiti je 4 sata, s vremenskim limitom na stazi u Vrbanju do kojeg treba doći najkasnije za 2 sata i 15 minuta.

ORGANIZATOR: Turistička zajednica Općine Jelsa i Udruga Dalmacija Trails
 
PRIJEVOZ
Svim sudionicima utrke, Turistička Zajednica općine Jelsa je osigurala popust od 30% za prijevoz trajektom na relaciji St-SG, te besplatan prijevoz autobusom od trajektne luke Stari Grad do Jelse.

Sponzorirani sadržaj