JELSA TRAIL Plejada trkača rutom poznate hvarske procesije

JELSA – U Jelsi se ovaj vikend skupila cijela plejada trkača na prvom izdanju utrke Jelsa Trail. Trčalo se rutom poznate hvarske procesije „Za križen“, koja se održala 8 dana prije utrke.

U utrci je sudjelovalo više od 250 trkača iz Hrvatske, Srbije i BIH. Osim što su testirali svoju izdržljivost, trkači su tijekom utrke uživali u hvarskim krajolicima, poput Starogradskog polja koje je pod zaštitom UNESCO-a. Utrka je realizirana kroz suradnju Turističke zajednice općine Jelsa i Udruge Dalmacija Trails, inače organizatora jedne od najvećih hrvatskih trail utrka – Dalmacija Ultra Trail.

Utrka je imala tri dužinske kategorije: Srdelica (5 km), Škarpina (11 km) i Šanpjer (20 km)

Najbrži u utrci Srdelica u muškoj kategoriji bio je Lovre Buzolić, dok je u ženskoj kategoriji najbrža bila Anamari Bešker. U utrci Škarpina među muškarcima najbrži je bio Leo Zlokić, dok je među ženama najbrža bila Anemarija Rajčić. Najbrži u 20 kilometarskoj utrci Šanpjer bio je Aleksandar Balažinec, dok je u ženskoj kategoriji pobjedu odnijela Jadranka Žilić.

Medalje su podijeljene za prva tri mjesta u svim trkačkim kategorijama, a zanimljivo jeda se na medaljama nalaze motivi hvarske čipke, koja također nosi oznaku UNESCO baštine.

Jedinstvenost Jelsa Traila leži u spoju hvarskog zelenila i jadranskog plavetnila, tipične mediteranske slike koju su sudionici gledali dok su trčali kroz hvarske maslinike, vinograde i polja, uz mirise i zvukove mora. Hvar se inače može pohvaliti s čak 6 znamenitosti urštenih na popis UNESCO-a.

J.K.