JEDRIMA PROTIV DROGE Regata humanitaraca iz cijelog svijeta na Murterskom moru

MURTER – Pod motom “Jedrima protiv droge” na murtersko more opet otisnuli sudionici regate, među njima i humanitarci iz cijeloga svijeta. Već više od dva desetljeća organiziraju je hrvatski Lionsi.

350 lovaca na vjetar. I 38 brodova. U 23 godine pod jedrima je prikupljeno više od dva milijuna kuna. Sve je proslijeđeno udrugama i ustanovama koje mlade uče da drogi kažu – NE!

– Mi smo pomogli nekoliko stotina ovisnika na različite načine kako bi se i oni uspjeli integrirati natrag u život – rekao je za HRT Alek Konić, viceguverner Lions Distrikta 126 Hrvatska.

Regata je simbol borbe protiv moderne pošasti. I pomaganja. Posade iz 16 zemalja gledaju se preko oka na regatnom polju. No i tada – svi jednako misle.

– Mlade treba okrenuti sportu. Govoriti im o opasnosti i štetnosti droge. Jer – prevencija je najvažnija – poručio je Robert Günthard, predsjednik vijeća Lions Distrikta Švicarska.

A desetu godinu “Lavlje” posade krote vjetar baš u “murterskom moru”. Tvrde – s razlogom!

– Znaju svi da su Kornati europski Maldivi. Tako da se ima što vidjeti – rekao je Nino Maletić, guverner Lions Distrikta 129 Slovenija.

Pod kožu se pogon na vjetar i mišiće zavukao svima koji su jutros odrješivali konope. Iskusni morski vuci tomu se ne čude. Jedrenje opisuju čarobnim.

– Taj šum mora, činjenica da neko čudo od 12, 13 tona ide samo naprijed brzinom većom nego što može na motor, gdje ti praktički sa svojim znanjem dobivaš na brzini – rekao je Đek Šurija, predsjednik organizacijskog odbora regate.

Bog i batina su na moru – suci. Iskustvo ih uči, iako je regata humanitarna – svi će dati sve od sebe.

– Oni uživaju da se dobro umore, da se kad se dođe na kraj ima što pričati, analizirati. To sve spada u tu jedriličarsku atmosferu, rekao je predsjednik regatnog odbora Sebastijan Levstik.

Cilj je jedriličarima s Murtera u svijet odaslati poruku o važnosti zajedništva i pomaganja potrebitima. Tako će i biti!

D.G.