Jedrilicom pokušali prokrijumčariti Albance u Veliku Britaniju

Nizozemska policija uhitila je uz obale Sjevernog mora dvojicu ukrajinskih kapetana koji su jedrilicom pokušali u Veliku Britaniju prokrijumčariti 11 migranata iz Albanije.

Jedrilica je bila na putu za Veliku Britaniju kada je zaustavljena u Sjevernom moru i odvezena do nizozemskog obalnog grada Ouddorpa. Glasnogovornik nizozemske policije izjavio je kako je zbog sumnje u krijumčarenje ljudi, u posljednje vrijeme kod nizozemske obale zaustavljeno već nekoliko brodova s migrantima koji su bili na putu za Veliku Britaniju, prenosi portal Fleetmon.com.

Donedavno su se za trgovinu/krijumčarenje ljudi uglavnom koristili kontejnerski brodovi koji plove od Rotterdama, Ijmuidena ili Hoek van Hollanda do Velike Britanije. No u posljednje vrijeme krijumčari najčešće koriste mala plovila kako ne bi privlačila pozornost patrolnih brodova.

U srpnju ove godine britanske službe su u blizini jugoistočne obale Engleske presrele čak 9 brodova s najmanje 50 migranata, što je više nego u cijeloj 2019. i 2020. godini. Istražitelji tvrde da raste broj organiziranih skupina krijumčara koji su od ovoga napravili pravi biznis i koji, da bi izbjegli obalne patrole i što više zaradili, migrante u Veliku Britaniju prevoze duljim putem, duž sjevernoeuropske obale.

Za mjesto na brodu plaća se i do 5800 dolara po osobi, a krijumčari po jednom prijevozu mogu zaraditi i do 250 tisuća eura. Britanske vlasti tvrde da je na taj način u Veliku Britaniju, samo tijekom ove godine, ilegalno ušlo oko 10 tisuća ljudi, što je rekord čak i za britanski otok.

Kako bi suzbili ilegalne prelaske brodom iz Europe u Veliku Britaniju, francuska vlada ograničila je prodaju dizela i benzina u malim kontejnerima u regiji Calais. Samo ove godine spriječili su više od 7500 tisuća migranata da ilegalno prijeđu u Veliku Britaniju.

K.B.