Jedrilice vs. most Ugljan-Pašman: Dvije zapele u dva dana

Most Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana visok je 16,5 metara. No, neke od jedrilica koje krstare Jadranom imaju jarbole kojima je to izgleda premalo.

U svega dva dana dvije su jedrilice prilično dobro osjetile betonsku silinu mosta ispod kojeg su svojevrsna morska vrata prema Ižu i Dugom Otoku.

Kako prenosi 24 sata, jednoj od dvije nastradale jedrilice prilikom udara odmah je puknuo i jarbol, a za sad nije poznato ima li u ovoj pomorskoj drami i ozlijeđenih osoba. Upit smo poslali zadarskoj Lučkog kapetaniji.

A most Ždrelac svakako je dobro poznata "prepreka" jedrilicama nešto viših jarbola. Oni koji prate nautičke peljare znati će kako je plovni kanal na Ždrelcu označen sa 6 stupova crvene i zelene boje. Isto će tako znati da širina prolaza pod samim mostom iznosi 20 m, a dubina 4,3 m navodi 057info.

No, jake morske struje u ovom kanalu dodatno otežavaju prolaz stoga nije neobično da mnogi nevješti nautičari (kakvih ljeti na Jadranu nije malo) s prolazom ispod ovog mosta imaju nemalih problema. S visokim jarbolom ili bez njega.

J.T.