Jedriličarska poslastica: Šibenik je ovaj vikend domaćin jedinstvene regate

ŠIBENIK - Ovoga vikenda, po prvi put u novijoj povijesti, Šibenik će biti domaćin regate na kojoj će zajedriti klasa Flying Dutchman i klasa Šljuka.

Jedriličarski klub “Val” iz Šibenika ovaj vikend organizira jedriličarsku poslasticu: regatu klase Flying Dutchman i klase Šljuka. Program počinje u subotu, 3. lipnja, u 11 sati u šibenskoj lučici Vrnaža, a nastavit će se u nedjelju, 4. lipnja, također s početkom u 11 sati. Tri prvoplasirane posade u svakoj klasi bit će nagrađene, piše Pomorac.hr.

Flying Dutchman, odnosno Leteći Holandez, klasa je koja ima dugu tradiciju i iznimno je popularna u svijetu. To je veoma brza laka jedrilica za dvije osobe sa 3 jedra (glavno jedro, đenova jedro i spinaker). Od 1960. do 1992. godine, natjecanje u ovoj klasi je bilo na programu Olimpijskih igara.

Klasa Šljuka, odnosno Snipe, kako se zove u izvorniku, je jedna od najstarijih živućih jedriličarskih klasa. Nastala je prije 90 godina, ali još je uvijek jednako atraktivna i vrlo živa, kao i u prvim danima. Moto ove klase je “ozbiljno jedrenje, ozbiljna zabava”.

Nacrt za Šljuku objavljen je u lipnju 1931. godine u američkom časopisu The Rudder, a već u rujnu je zaplovila prva barka pod imenom Adelaide. Ta barka se i danas čuva u muzeju američke tradicijske brodogradnje u gradiću Claytonu. U manje od godinu dana nakon objave nacrta prijavljeno je čak 150 Šljuka! Danas se taj broj popeo na više od 30.000.

Jedriličarski klub Val osnovan je još davne 1928. godine, a nakon prekida kontinuirano djeluje 1948. godine. Riječ je o drugom najstarijem sportskom klubu u Šibeniku, odmah nakon veslačkog kluba «Krka» koji je osnovan 4 godine ranije.

- To svjedoči o zaista dugoj i bogatoj tradiciji sportskog jedrenja u našem gradu, a jedriličarski sport je uvijek zauzimao istaknuto mjesto u velikoj i uspješnoj šibenskoj sportskoj obitelji. U bogatoj klupskoj povijesti ostvareni su brojni sportski uspjesi i što je još važnije, tijekom više od 80 godina postojanja generacije Šibenčana okupljaju se u klubu, i uz jedra i more prenose klupski duh i ljubav prema jedriličarskom sportu - stoji na službenim stranicama Jedriličarskog kluba Val Šibenik.

I.B.