Jedriličari spašeni 10 dana nakon havarije na Atlantiku

"Kod kuće za blagdane" rečenica je koja ima dodatno značenje za dvojicu sretnih mornara i psa, koji su pronađeni deset dana nakon što su deset dana plutali nasred pučine Atlantika, na svojoj jedrilici Atrevida 2.

Joe DiTomasso (76) i Kevin Hyde (65) 3. prosinca zaputili su se na zabavno jedrenje od New Jerseyja do Florida Keysa, no stvari su krenule po zlu.

Atrevida 2 postala je nedostupna članovima obitelji nakon 3. prosinca 2022. kada su ovi jedriličari napustili Oregon Inlet u Sjevernoj Karolini.

Američka Obalna straža primila je obavijest 11. prosinca da Atrevida II kasni s uplovljavanjem u luku, pa pokreće akciju traganja i spašavanja, koja je uključila plovila, helikoptere i zrakoplove, surađujući paralelno s američkom mornaricom, kao i komercijalnim i rekreacijskim brodskim plovilima unutar područja potrage.

#ICYMI "Home for the Holidays" has extra meaning this year for two lucky mariners and a dog after several days lost at...

Posted by U.S. Coast Guard on Thursday, December 15, 2022

Brodolomce je napokon ugledala posada tankera Silver Muna koji je prolazio tim područjem.

- Čudo je što su nas uopće pronašli. Tada smo već bili izvan plovidbenih ruta. To je vjerojatno bio zadnji brod koji nas je mogao uočiti - ospričao je Hyde.

- Nikad u životu nisam doživio tako jak vjetar. Zvučalo je kao da je vani sam vrag. Nakon nekog vremena smo bili bez vode i s jako malo hrane. Sisali smo vodu iz cijevi. Rezali smo cijevi samo da dođemo do nešto vode - rekao je DiTomasso.

Vidno iscrpljene, Obalna straža je prebacila na kopno, radi daljnje medicinske obrade i ponovnog sjedinjenja sa svojim obiteljima.

D.G.