U Puli prvi put održano Prvenstvo Hrvatske u jedrenju za klasu 420

PULA - Od petka do nedjelje u Puli se po prvi puta u povijesti održalo Prvenstvo Hrvatske u jedrenju za klasu 420.

Što je 420?

420 je dvosjed dug 4m i 20cm, to je inače mlađi brat olimpijske klase 470. Dvosjed znači da u jedrilici jedri dvoje jedriličara, za razliku od jednosjeda (Optimist, Laser, ILCA) u kojima je svaki jedriličar sam u svom brodu. U Istri su dvosjedi dugo bili u drugom planu, a svi jedriličari su nakon Optimista prelazili u Laser. Inače, za hrvatsko jedrenje, najbolji rezultat svih vremena, zlatna olimpijska medalja stigla je iz Ria kad su Šime Fantela i Igor Marenić pobijedili u klasi 470.

Nakon Ria, svjetska jedriličarska organizacija odlučila je da će 470 u budućnosti biti olimpijska klasa isključivo za mješovite posade, kako bi se izjednačio broj jedriličara i jedriličarki na olimpijskim igrama.

JK Vega je ovog proljeća odlučila priliku dat dvosjedima za juniore, kako bi klupske perjanice u klasi Leteći Holandez osigurale nasljednike i zaljubljenike u jedrenje sa spinakerom. Krenulo se u nabavku novih jedrilica, zaposlio trener Nenad Kosanović - Gido, nekadašnji prvak Hrvatske u toj klasi (zajedno s Slavenom Čelićem), osigurali svu posebnu infrastrukturu i kandidirali za organizaciju prvenstva Hrvatske.

Hrvatski jedriličarski savez prepoznao je sav trud kluba iz Pule i dodijelio im organizaciju ovog prvenstva, pokazalo se da nisu pogriješili.

Otvoreno prvenstvo Hrvatske za klasu 420 završilo je u nedjelju uz 7 odjedrenih plovova. Posljednji dan natjecanja bio je izazovan zbog slabog maestrala koji nije prelazio 6 čvorova, no regatni odbor na čelu s Goranom Pamićem uspio je održati jedno jedrenje.

- Unatoč izazovima, svjesni smo da vjetar predstavlja silu prirode, na koju ne možemo utjecat, ali možemo u danim uvjetima izvući maksimum. Hvala svima koji su sudjelovali u radu regatnog i organizacijskog odbora na moru i kopnu," zaključio je Goran.

Pobjednice iz zadarskog Uskoka

U klasi 420 mješovite, muške i ženske posade jedre zajedno, pa se iz ukupnih rezultata izdvajaju prvaci. Ukupne pobjednice i prvakinje Hrvatske u ženskoj konkurenciji su Noela Petešić i Petra Gambiraža iz zadarskog Uskoka, iza njih plasirali su se Mara Samaržija iz zagrebačkoj Svetog Nikole i Tin Fike iz zadarskog Uskoka koji su ujedno i prvaci u mješovitoj konkurenciji, a na trećem mjestu ukupno, i prvaci Hrvatske u muškoj konkurenciji su Kostrenjani Mark Malica i Luka Kamber.

Ova regata bila je i odlično iskustvo za domaće jedriličare, koje su oni prihvatili i osvojili svoje prve medalje. Tara Lukašić jedrila je s Karlom Gobićem iz Galeba i dojedrili su do srebrne medalje u mješovitoj konkurenciji, dok su brončanu medalju osvojili Maksim Pogorilić i Lana Ličen iz Vege.

Tara, Maksim i Lana zadovoljni su osvojenim medaljama, no one su samo poticaj za daljnji trud i rad uz cijelu Veginu ekipu 420 i s potporom trenera Kosanovića.

D.G.