JEDRENJE Petar Cupać odveo Belgijanke na Olimpijske igre

Pravu sportsku senzaciju kreirala je belgijska ženska jedriličarska posada u klasi 49er FX, koju vodi zadarski trener Petar Cupać. Isaura Maenhaut i Anouk Geurts izborile su plasman na Olimpijske igre u Tokiju i to nakon svega dvije godine jedrenja u toj klasi, javlja Radio Zadar.

One su na regati u Lanzaroteu, posljednjoj kvalifikacijskoj za OI, zauzele sedmo mjesto, što im je bilo dovoljno da uhvate posljednju vizu za Tokio. Ona je, pak, zamalo izmakla posadi Jedriličarskog kluba Uskok Enia Ninčević – Mihaela de Micheli Vitturi.

– Presretni smo. Napravili smo pravo malo čudo s ovim rezultatom i plasmanom na Olimpijske igre. Konkurencija je bila velika, svi su došli u odličnoj formi, a mi smo završili sedmi i izborili to jedno mjesto koje je vodilo u Tokio, a za koje se borilo još šest zemalja – još pod dojmom javio se za Radio Zadar Cupać iz Španjolske.

Kada je prije dvije godine počeo raditi s belgijskom posadom, Cupać je kao cilj zacrtao plasman na Olimpijske igre u Parizu 2024. A on se dogodio tri godine ranije.

– Krenuli smo prije dvije godine doslovno od nule i zacrtali projekt Pariz 2024. Naravno, planirali smo odraditi sve ove regate, ali nije bilo realno očekivati plasman već u Tokio. Iako, moram priznati da sam potajno u to vjerovao, jer smo Pavle Kostov i ja to uspjeli napraviti nakon svega godinu i nešto dana u novoj klasi.

Petar je kao jedriličar bio na četirima igrama a sada će kao trener nastaviti taj sjajan niz.

– Presretan sam, još sam pod dojmom, ne mogu vjerovati što smo uspjeli napraviti u tako kratkom roku. Jako sam ponosan na cure i naš zajednički rad. Odradili smo vrhunski posao, puno smo trenirali, a posljednjih par mjeseci su nam puno pomogli naši partneri iz Austrije. Sutra se napokon malo vraćam kući, a onda počinjemo razmišljati o Tokiu – za kraj će Cupać.

D.G.