Jedrenjaci i mali kruzeri spasili sezonu – Promet u riječkoj luci za 50% veći nego lani

RIJEKA – Rastegnula se posezona u riječkoj luci, koja je u prvih 9 mjeseci ove godine zabilježila gotovo 50% više putnika s jedrenjaka nego u istom razdoblju lani. Zadnji gosti iz Rijeke su otišli pretposljednjeg vikenda u listopadu.

– Nakon višemjesečnih organizacijskih priprema za siguran prihvat turističkih brodova u putničkoj luci tijekom 2020. i izrađenom Planu upravljanja lukom u krizi uzrokovanoj pandemijom COVID-19, Lučka uprava Rijeka stekla je oznaku sigurnosti »Stay safe in Croatia« i »Safe Travels« pa je time omogućila i rast putničkog prometa brodova kapaciteta do 50 putnika u 2021. godini koji teži brojkama iz 2019. kada je u istom razdoblju pristiglo 11.592 putnika – rekli su u Lučkoj upravi Rijeka.

Iako je ovogodišnja predsezona debelo podbacila, sve se nadoknadilo u posezoni, a sudeći prema informacijama od pojedinih putničkih i kruzing agencija, bukinzi za iduću sezonu već su krenuli.

– Buking ide, ne kao u najboljim godinama, ali ide. Isto tako, na sastancima koje sam imao sa svojim ljudima u Hrvatskoj, rekao sam im, za iduću godinu me najviše interesira kada će sezona početi. Konkretno, kada su brodovi u pitanju, interesiraju me kraj travnja i svibanj. Ako to riješimo, sve ostalo smo riješili. Kada govorimo o 2022., cilj nam je imati turiste već u svibnju, znači nakon Uskrsa, a ne nakon blagdana Duhova – ispričao je za Novi list direktor minhenske agencije ID Riva tours Selimir Ognjenović.

Što se tiče prihvata brodova za kružna putovanja s većim kapacitetima putnika, odnosno velikih kruzera, prema podacima Lučke uprave u 2019. godini u Rijeku je stiglo oko 31.500 putnika s velikih kruzera, a najave za 2020. predviđale su i dvostruko više dolazaka s obzirom na najave od čak 40 brodova na kružnim putovanjima. Kao posljedica globalne krize uzrokovane pandemijom, lani su svi dolasci brodova otkazani, kao i u prvih devet mjeseci ove godine.

Prvi dolazak velikog broda »Eurodam« s 903 putnika, kompanije Holland America Line, zabilježen je tek 3. listopada, odnosno krajem turističke sezone.

J.K.