JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Riblja pašteta

Mnoštvo je kulinarskih emisija, knjiga, recepata u kojima se autori istih žele dokazati kroz dodatke sastojaka koje inače gotovo nikad nemamo, niti ćemo ih imati u kući. Svi koji vole kuhati, barem za početak traže jednostavne recepte s ukusnim rezultatom.

Marijan Zujić

Autor preko stotinu takvih, ali domaćih jela je Splićanin Marijan Zujić. Obično kuha za prijatelje u svojoj dimnoj kuhinji, ali voli podijeliti i svoje jednostavne domaće recepte s čitateljima našeg portala.

Profesionalni pomorac s impresivnim životopisom vrijedno radi i na svom seoskom imanju u Dalmatinskoj zagori, a u rijetkim trenucima odmora, voli kuhati na starinske načine. Danas će s nama podijeliti riblju paštetu, kako kaže, “na moj način”.

Foto: Marijan Zujić

Riblja pašteta

Prokuhana riba se odvoji od kostiju i ohladi, dodaju se začini po volji (sol, papar, češnjak, kapula, malo senfa, malo majoneze, kapare, malo limunovog soka…).

Sve skupa treba dobro izmješati i usitniti viljuškom, te u zdjelici ohladiti u hladnjaku prije serviranja. Može se raditi od bilo koje vrste riječne ili morske ribe (bijele ili plave).

Važno je nakon kuhanja ribu dobro ocijediti i povaditi sve najsitnije koščice.

Na slikama je nekoliko mojih tanjura kako serviram svoju riblju paštetu.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Jurica Gašpar, Marijan Zujić