Jednostavni domaći recepti: Priprema i serviranje bureka i pita

Iako nisu izvorno (pri)morsko jelo, pite i bureci su se toliko udomaćili, da s pravom traži mjesto u rubrici “Jednostavni domaći recepti”.

Sastojci za 4 osobe:

Jedno pakiranje od 500 g kupovnih kora i 500 g junećeg mljevenog mesa.

Ako se radi pita sa sirom, na jedno pakiranje od 500 g kupovnih kora, ide 1 kg mladog kravljeg sira i 0,2 l jogurta.

Foto: Marijan Zujić

Priprema bureka s junećim mesom

Na malo suncokretovog ulja izdinstati sitno isjeckanu glavicu kapule (luka). Dodati mljeveno juneće meso, posoliti i dinstati oko 15 minuta. Pred kraj dinstanja dodati sitno sjeckani češnjak te malo papra. Dinstano meso staviti na kore.

U posudi pomiješati mlaku vodu, sol i ulje te tom tekućinom poškropiti kore s mesom i zarolati ih. Zatim, položiti ih na nauljenu tacnu za pečenje i pokriti ih aluminijskom folijom. Staviti tacnu u zagrljaju pećnicu na 200 °C da se peče. Pri kraju pečenja skinuti foliju i nastaviti peći dok kore lijepo ne porumene.

Samo pečenje obično traje negdje oko 40 do 45 minuta. Ovisno o kvaliteti pećnice i jakosti struje, vrijeme pečenja može varirati.

Foto: Marijan Zujić

Na sličan način se peku se pite sa: sirom, krumpirima, tikvama, tikvicama, povrćem.

Ponekad ispečem istovremeno po četiri različite vrste u jednoj tacni, kao što vidite na fotografiji.

U krumpirušu dodam malo isjeckane rikule za bolji okus. Može se servirati s raznim sirevima i domaćim suhomesnatim delicijama, maslinama.

Uz burek se obično pije kiselo mlijeko ili tekući jogurt, a mi dalmatinci možemo i gemišt ako nema kiselog mlijeka u kući. Vina i mineralne vode uvijek ima u zalihama.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić