Jednostavni domaći recepti: Krempite

Da vam uvod u Novu godinu počne slatko, pobrinut će se naš Marijan koji će nam otkriti kako radi kolače koji gotovo nikad ne dočekaju da se pošteno ohlade. Kako kaže: “Prijatelji ih najviše vole, pa ih ne stignem ni fotografirati na tanjuru”. Preporuka je tu, a evo i kako ih pripremiti.

Marijan Zujić

Recept za krempite:

  1. Ispeći dvije kore lisnatog tijesta
  2. Napraviti kremu na slijedeći način:

Izmiješati 10 žumanjaka, 15 dkg šećera, 2 vanilij šećera, 1 naribanu koricu od limuna, nekoliko kapi ruma te sve zajedno pjenasto izmiksati. 1 litru mlijeka pomješati s 1 litrom vode te skuhati,

U 2 dcl mlijeka kojeg smo oduzeli od gornjeg i to hladnog, dodati 1 gustin cijeli (250 gr) 4 jušne žlice brašna te to sve dobro izmiksati i pomješati sa žumancima.

Kada uskuha mlijeko s vodom dodati ovu smjesu i neprestalno mješati mikserom na laganoj vatri 10 do 15 min.

Dobro izmješati mikserom u snijeg 10 bjelanjaka s 15 dkg šećera i dodati ga u gornju smjesu i miješati mikserom ali više ne vraćati na vatru. Skuhanu kremu izliti u tacnu na koru lisnatog tijesta i poravnati te pustiti da se ohladi i zgusne.

Kad se je sve dobro ohladilo staviti u hladnjak nekoliko sati te izmiksati ½ litre šlaga Hopla, Sania ili Halta te prekriti krempite šlagom te staviti drugu koru pečenog lisnatog tijesta i posuti šećerom u prahu.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

SLATKA KUHARICA Recepti dalmatinskih i istarskih slastica za Božićne blagdane