Jednostavni domaći recepti: Frigana riba

Iskustvo je pokazalo da su se mnoga najednostavnija jela ujedno pokazala i najboljima. Među njih spada i frigana riba, za čiju pripremu je potrebno svega desetak minuta.

Marijan Zujić

Očišćenu ribu oprati, ocjediti i posušiti papirnatim ubrusom. Lagano je uvaljati u oštro brašno (ne smije se pretjerati s količinom brašna) te frigati u vrelom ulju s jedne pa s druge strane nekoliko minuta zavisno od veličine ribe.

Friganu ribu izvaditi na tanjur na kojemu se nalazi papirnati ubrus koji će upiti višak masnoće, posoliti je i odmah toplu servirati uz narezani limun te razne priloge kao što su: lešo blitva ili špinat, lešo krompir s rikulom, pečeno povrće.

Ribu posuti sa sitno sjeckanim peršinom i češnjakom te po želji dodati maslinovog ulja. Od salata možete servirati: zelenu salatu, narezanu rajčicu, šeri, rikulu ili bilo koju drugu sezonsku salatu. Posebno će vam riba prijati uz hladni gemišt od kvalitetnog bijelog vina.

Mali detalj: Čili paprika

Mnogi će prigovoriti na serviranje ribe uz čili papriku, da to ne ide zajedno a ja za to imam nekoliko razloga. Paprike raznih vrsta, veličina i boja su mi uvijek nadohvat ruke, besplatne, jer ih uzgajam na balkonu, svakodnevno ih konzumiram uz razna jela a govori se da pozitivno djeluju na zdravlje.

Moderna medicina je tek u novije vrijeme počela  prepoznavati ono što su drevni Maje i Asteci znali tisućama godina, da su kapsaicin i drugi elementi ljute paprike blagotvorni za očuvanje našeg zdravlja na potpuno prirodan način. Ljutu papriku se smatra iznimno efikasnom protiv moždanog udara. Osim kao začin, čili se koristi i u liječenju raznih zdravstvenih tegoba. Njegove aktivne komponente pokazuju antioksidativno i antimikrobno djelovanje. Antioksidativna svojstva fenolnih komponenti pobudila s veliko zanimanje. Različita istraživanja dokazuju pozitivan učinak fenolnih tvari u sprečavanju nekih bolesti poput bolesti srca i krvnih žila, promjena na živcima…itd. Čili je prava riznica vitamina: vitamin A, vitamina K, vitamin C, riboflavin, niacin, tiamin, vitamin E… Odličan je izvor slijedećih minerala: željeza, magnezija, fosfora, kalcija, selena.

Prev 1of12 Next

Tekst i fotografije: Marijan Zujić

PROČITAJTE JOŠ:

Ćakule ugodne naroda gurmanskog – Frigana trlja ili barbun
ŽELINA KUŽINA Trlja pečena na grill tavi