JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Domaće njoke

Domaće njoke je jednostavno napraviti a idealne su uz razne umake, koji se mogu vrlo brzo skuhati.

Priprema:

Skuhajte 1,5 kg neoguljenog krumpira u posoljenoj vodi. Vrijeme kuhanja ovisi o veličini krumpira a gotov je kad vilica lagano prodire do sredine krumpira. Krumpir srednje veličine obično bude skuhan za 45 min.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Čim se dovoljno ohladi, ogulite ga i pasirajte. Pustite da se još malo ohladi pa dodajte sve sastojke (jedno veliko ili dva manja jaja, malo soli, 2 žlice maslaca) i malo od 500 g brašna.

Počnite mijesiti njoke, a brašno dodavajte postupno, dok ne dobijete smjesu koja se može valjati.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Radnu površinu posipajte brašnom pa valjajte tijesto tako da dobijete duge trake debljine prsta te ih onda režite nožem na manje komade ovisno o željenoj veličini njoka.

Uvaljajte kuglice, viljuškom napravite rebrasti uzorak kako bi se umak bolje hvatao za njih.

Kuhajte njoke u kipućoj slanoj vodi u koju ste stavili žlicu ulja, nekoliko minuta, a gotovi su kada isplivaju na površinu te ih odmah vadite u zdjelu.

Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić
Foto: Marijan Zujić

Dodatak za zelene njoke, 250 g pasiranog i dobro ocijeđenog špinata umjesiti u tijesto.

Ako planirate zamrznuti dio, prvo ih trebate složiti na ravnu pobrašnjenu plastičnu tacnu te ih stavite u zamrzivač. Nakon što se zalede stavite ih u vrećicu i ponovo spremite u zamrzivač.

Foto: Marijan Zujić

Marijan Zujić