JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Domaća pizza

Ovo je doista jednostavan recept koj će biti potpun ako pizzu imate mogućnost ispeću u krušnoj peći ili čak ognjištu ispod peke. Ako ne, dobra je i pećnica.

Priprema:

Pola kilograma glatkog brašna tip 500 stavite u posudu. Zatim dodajte slijedeće sastojke: 1 žličicu soli, 1 žličicu šećera, 5 g suhog kvasca (nešto manje od cijele vrećice), mlijeka i tople vode u istom omjeru i žlicu maslinova ulja.

Pomiješajte sve sastojke u posudi dok ne dobijete tijesto a zatim ga nastavite mijesiti na glatkoj površini.

Foto: Marjan Zujić

Glatku površinu na kojoj mijesite tijesto obavezno pospite brašnom. Kada ste zamijesili tijesto, vratite ga u posudu, pokrijte čistom krpom i ostavite da odmara i da se diže na toplome oko sat vremena, dok ne udvostruči volumen, ovisno o temperaturi i brzini dizanja.

Foto: Marjan Zujić

Tijesto ponovo premjesite, zatim razvaljajte na pobrašnjenoj površini na željenu debljinu i složite u okruglu tacnu za pečenje.

Po obodu tijesta posložim izrezane štapiće od sira GAUDE te prebacim tijesto preko njih i pritisnem ga prstima da se sastavi sa tijestom iz podloge. Tako dobijem uzdignuti rub po obodu pizze koji nakon pečenja ostane fino mekan.

Foto: Marjan Zujić

Premažite ga kečapom ali ne pretjerujte s količinom a potom na njega stavite naribani sir (2-3 vrste, emental, gauda, mozzarella) te posložite željene sastojke. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 250 0C desetak minuta.

Foto: Marjan Zujić

Dobra pizza se peče kratko na visokoj temperaturi, najbolja je iz krušne peći a može se peći i na ognjištu ispod peke.

Foto: Marjan Zujić

Za one koji nemaju ove uvjete preostaje jedino pekara u štednjaku. Tijesto bude izvrsno ako se radi od posebnog BRAŠNA ZA PIZZU TIP 00 koje možete kupiti u većim trgovinama te se napravljeno tijesto, drži da „odmara“ jedan dan u hladnjaku.

Marijan Zujić