JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Blitva, čuvarica zdravlja

Potječe sa Sredozemlja, a danas je često uzgaja u povrtnjacima diljem svijeta. U Hrvatskoj, uzgoj je najrašireniji u Dalmaciji tijekom cijele godine zbog blage klime. Izuzetno je cijenjena još od davnina, o čemu govore Aristotelovi zapisi. U doba starih Grka i Rimljana prepoznata su njezina svojstva te je smatrana čudotvornom biljkom.

Blitva u svom lišću krije brojne nutritivno vrijedne tvari zbog čega se smatra vrlo zdravom namirnicom. Sadrži mnoge vitamine i minerale, a u blitvi ima mnogo raznih antioksidansa, od koji se posebno ističu alfa i beta-karoten (koristan za zdravlje očiju), lutein, zeaksantin i kolin. Blitva je jedna od rijetkih namirnica koja termičkom obradom ne gubi nutritivne vrijednosti. Za razliku od drugog povrća ili voća, količina nutrijenata u blitvi se čak i povećava nakon procesa termičke obrade.

U lišću blitve, u značajnim količinama nalaze se vitamini K, A, E i C te minerali magnezij, mangan, kalij i željezo. U nešto manjem postotku prisutni su riboflavin, tiamin, niacin, pantotenska  i folna kiselina, vitamin B6, kalcij, fosfor, cink i selen. Blitva je vrlo dobar saveznik u održavanju vitke linije i mršavljenju, ima malo kalorija i obilje vlakana koja usporavaju apsorpciju masti i ugljikohidrata te daju osjećaj sitosti.

Kako pripremiti blitvu?

Treba je dobro oprati u hladnoj vodi, odvojiti stapku od listova i narezati na manje komade. Krumpir oguliti i narezati na manje kockice. U loncu zakuhati vodu i dodati malo soli te krumpir izrezan na kockice.

Krumpir kuhati oko 15 min (ovisno o veličini kockica). Ako je blitva starija, 10 min kuhati stapke blitve a zatim dodati listove te kuhati još 5 min. Mlada blitva se skuha za 5 minuta, zajedno se kuhaju stapke i listovi.

Kuhanu blitvu ocijedite, stavite u posudu za posluživanje i pospite sitno sjeckanim češnjakom te začinite domaćim maslinovim uljem i paprom. Dobro promiješati i ostaviti par minuta da se okusi prožmu. Poslužiti toplo uz lignje, pečenu ili friganu ribu.

U pripremi ovog starog tradicionalnog dalmatinskog jela, koristio sam namirnice, češnjak i blitvu, iz svog vrta u dalmatinskoj zagori, te domaće maslinovo ulje.

Riba je ulovljena na parangal oko otoka Visa. Ponekad spremim krem juhu od blitve koja se svima sviđa a i sam je obožavam. Pri serviranju dodam malo maslinovog ulja i papra.

Marjan Zujić