Jedanaestu Splitsku biciklijadu Sunca vozilo više od 200 Splićana, s njima i gradonačelnik Ivica Puljak

SPLIT - Povodom Europskog tjedna mobilnosti i obilježavanja Dana bez automobila, Sunce je 24. rujna organiziralo 11. Splitsku biciklijadu.

– Zbog najave kiše u nedjelju, u sat vremena smo cijelu organizaciju biciklijade prebacili na subotu i zato moram zahvaliti svim kolegama, volonterima, partnerima i sponzorima koji su uskočili i omogućili da se biciklijada održi zadnje sunčane subote u mjesecu. Osobno, ovo je jedna od boljih biciklijada koju smo organizirali i želim od srca zahvaliti svim građanima koji su se, ovako u zadnji čas, odazvali našem pozivu – rekla je Tihana Arapović, stručna suradnica Sunca i organizatorica.

Uz glavnog pokrovitelja Grad Split, biciklijadu su podržali Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije, Turistička zajednica grada Splita i Split Parking. Svi stariji od 18 godina, a koji nisu imali svoj bicikl, mogli su ga besplatno unajmiti preko Nextbike aplikacije, a za sudionike s otoka Jadrolinija je dodijelila popust na osnovnu tarifu karata za osobe i vozila na Splitskom plovnom području.

Od sv. Frane pa preko Marjana do Đardina rutu biciklijade vozilo je više od 200 Splićana, a s njima i gradonačelnik Ivica Puljak. Broj biciklista, domaćih i turista, svake godine raste zato Sunce organizacijom biciklijade želi naglasiti svrhu održivog prometa, a time i turizma.

– Zagreb, uz mnoge druge europske gradove, već godinama zatvara prometnice u užem centru povodom Dana bez automobila pa se nadamo da će Split uskoro slijediti te pozitivne primjere. Problem ljetnih prometnih gužvi može se riješiti unaprjeđenjem i prilagođavanjem prometne infrastrukture za korištenje alternativnih oblika prijevoza – istaknula je direktorica Sunca Gabrijela Medunić-Orlić.

– Dosta smo poboljšali naš javni gradski prijevoz i imamo nove autobuse pa je i to motiv da se ljudi više voze njima. Mi ćemo narednih godina razvijati biciklističku infrastrukturu. Prvo moramo riješiti parkirališna mjesta za vozila pa ćemo proširiti pješačke zone u centru grada, a i šire - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

Foto: Udruga Sunce Split

U dijelu zabavnog progama u Đardinu svi sudionici biciklijade imali su priliku sudjelovati u tomboli, biciklističkoj alci i glazbenom programu te imali priliku osvojiti preko 30 pojedinačnih nagrada naših pokrovitelja i partnera.

– Ove godine je bilo najviše djece na biciklima, a na kraju je i alka bila dječja jer se samo nekoliko odraslih prijavilo. Iznimno nam je drago da je većina nagrada otišla upravo djeci, a nagrade su osigurali Promet Split, ZipLine-a Omiš, Split parking, bio&bio, Extreme Shop, Ekran, Joker fitness centar, XXL fitness centar, frizerski salon Like, Iris adventures, Red adventures, City Spa, UpCafe i Maslina konoba i pizzeria – rekla je Arapović.

Foto: Udruga Sunce Split

Sunce sljedeće godine slavi 25 godina postojanja, tim povodom na informativnim štandovima u Đardinu svi zainteresirani građani mogli su se upoznati s radom Sunca, pronaći zahtjeve za volontiranje i članstvo te donirati Suncu. Volonteri su dijelili voće i prezentirali kompostiranje.

Na jednom od štandova studenti Pravnog fakulteta i volonterka Zelenog telefona, uz podršku pravnica Sunca, objasnili su građanima kako postati glas okoliša. Studenti su projektom SEAS stekli znanja o pravu okoliša i motivirali sugrađane da redovito prijavljuju probleme vezane uz zaštitu okoliša i prirode u njihovoj okolini.

Gradski Odsjek za međunarodne i EU fondove predstavio je svoje projekte, gradska tvrtka Promet promovirala novi koncept e-ticketinga i GPS-a, a tvrka Split parking putem aplikacije Nextbike korisnike je informirala o biciklijadi.

- Iz godine u godinu vide se promjene na bolje. Nadamo se da ćemo jednog dana imati čitav grad u biciklističkim stazama i da na ovaj dan zaista neće biti automobila na cestama – zaključila je Arapović.

Maja Jurić