Jedan od rijetkih otočkih gradova koji broji više stanovnika nego prije 10 godina

SUPETAR – Drastičan pad broja stanovnika u Hrvatskoj većinu građana nije iznenadio. Dok je velika većina gradova u državi izgubila dio stanovnika, uglavnom zbog iseljavanja, neka mjesta bilježe porast broja stanovnika – njih čak 9, a među kojima su se našla i tri dalmatinska grada, među kojima su dva otočka mjesta.

Grad Supetar jedan je od 9 gradova u Hrvatskoj i jedan od 3 u Splitsko- dalmatinskoj županiji koji, unatoč dramatičnim rezultatima na razini države, bilježi kontinuirani porast broja stanovnika. Tu su, osim Supetra, još gradovi Solin i Stari Grad.

Lijepa je to vijest, osobito za mjesta na otocima, koja inače muku muče sa izoliranošću i nedostupnošću nekih osnovnih životnih potreba, poput hitne helikopterske službe. S razlogom se stoga možemo pitati što je to privuklo mlade ljude da ostanu ili da dosele na otok?

Uzmimo za primjer Supetar – grad u kojem je prema podacima iz 2011. godine živjelo 4.074, a danas ih je 4.449. Porast je to od 8,5%.

– Najveći naglasak od početka obnašanja dužnosti stavili smo upravo na demografsku obnovu te projekte koji su vezani za obitelji i djecu. Grad Supetar pokrenuo je program pod nazivom “Sritna dica, sritan grad” – Supetar, grad sretne djece, putem kojega su stvoreni preduvjeti za provedbu jedne konkretne i zaokružene politike usmjerene na demografski rast i razvoj naše gradske i otočne zajednice – napisala je na svojoj Facebook stranici gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Mjere koje su provedene u najvećem bračkom mjestu

Marković je istaknula mjere koje su posljednjih godina poduzete u Supetru, a koje su bile dovoljno dobar mamac za mlade obitelji da ostanu ili dosele u najveće bračko mjesto. Pa tako navodi kako su povećane naknade za novorođene kao i financijska podrška za obitelji s četvero ili više djece. Socijalno osjetljive obitelji su sufinancirane ili potpuno oslobođene plaćanja vrtića, sva školska djeca dobivaju besplatne udžbenike, a najboljim srednjoškolcima i studentima osigurane su izdašne stipendije.

Tu su i jednokratne stimulacije za sve buduće srednjoškolce koji žele nastaviti školovanje u Supetru, otvorene su dvije nove jasličke skupine, sufinancirane su cijene vrtića, zaposlene su dodatne odgajateljice, uređeni vrtićki prostori, otvorena je nova sportska dvorana, uređena su 4 nova dječja igrališta, a planira ih se graditi još.

Marković ističe kako je Grad Supetar već godinama u vrhu po kvaliteti života u Hrvatskoj, a dvije godine zaredom bili su nominirani za izbor Najboljeg malog grada u kategoriji ”Kvaliteta života”. Supetar je 2020. godine bio jedan od najuspješnijih hrvatskih gradova po povlačenju EU sredstava.

Iako ni Supetar nije ostao imun na negativan utjecaj pandemije, u iduća dva planiraju otvoriti vatrogasni dom, završiti projekt Trolokve te urediti društveni dom u Mircima.

Također, u tijeku je ishođenje lokacijske dozvole za projekt nove škole, a u pripremi je još nekoliko projekata za koje u slijedećem obračunskom razdoblju planiraju povući sredstva iz EU fondova.K.B.