Je li stigao kraj divljoj apartmanizaciji Makarske? U javnu raspravu pušten novi Prostorni plan koji uvodi niz promjena

MAKARSKA – Teško se oteti dojmu da mnogi pri spomenu grada Makarske odmah pomisle na nered u prostoru, na preizgrađenost i urbanistički kaos. Zidalo se u Makarskoj godinama gdje se stiglo i gdje god se moglo pa je ovaj nekad predivan dalmatinski grad danas, nažalost, sinonim za devastiranu obalu.

U javnu raspravu pušten je prijedlog novog Prostornog plana, koji teško da može vratiti stari izgled Makarske, no u gradskoj upravi su sigurni da će njegovim izmjenama spriječiti daljnju građevinsku devastaciju Makarske. Osnovni cilj je, kažu, unapređenje i zaštita vrijednosti prostora te ograničenje preizgrađenosti i apartmanizacije.

Ono što je ključno u novom Prostornom planu Makarske jest da neće biti proširenja građevinskih zona, uvjerava gradonačelnik Zoran Paunović te kao najvažnije izmjene navodi: zabranu etažiranja za prikrivene aparthotele, smanjenje broja etaža stambenih jedinica, zaštitu građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost te povećanje zelenih površina u bilo kojoj vrsti gradnje.

Uvjerava da su izmjene Prostornog plana prvi korak ka stvaranju grada koji će biti ugodnije mjesto za život i rad. Građane poziva da dođu na javno izlaganje Prostornog plana koje će se održati 21. lipnja s početkom u 12 sati. Javna rasprava trajat će do 23. lipnja, a detaljni PP možete pronaći na službenoj internet stranici Grada Makarske.

Inače, u Makarskoj je od danas na snazi privremena zabrana građevinskih radova koja će zbog turističke sezone trajati do 30. rujna. Zabrana se odnosi na zemljane radove i radove na izgradnji konstrukcije svih vrsta građevina osim javne i društvene namjene.

K.B.