Je li spreman za otvoreno more? Kit beluga odbija hranu nakon što je zalutao u rijeku Seinu

Raste zabrinutost za kita belugu koji je primijećen u francuskoj rijeci Seini, daleko od hladnih arktičkih voda koje mu više odgovaraju, jer odbija hranu i djeluje mršavo, rekla je lokalna dužnosnica u subotu.

Beluga polako pliva oko 80 km od Pariza. Veterinari će procijeniti njegovo zdravlje prije nego što se donese odluka o tome kako intervenirati.

Spasioci, koji ne znaju da li sisavac od 4 metra ne jede jer mu nedostaje energije ili je bolestan, pokušali su ga nahraniti živom pastrvom.

- Nije se činilo previše zainteresiranim - rekla je novinarima Isabelle Dorliat-Pouzet, dužnosnica departmana Eure.

Kit je odlutao daleko od svog prirodnog staništa. Potpuno bijele beluge obično žive u Arktičkom i subarktičkim oceanima, iako je poznato da ponekad zalaze i u južnije vode i mogu kratko vrijeme preživjeti u slatkoj vodi.

Krajem svibnja, mlada ženka orka koja je bila pogođena metkom u glavu te je zalutala u Seineu uginula je. Udruga Sea Shepherd obećala je 10.000 eura za informaciju tko je pucao u orku.

Nije donesena odluka o tome kako belugu vratiti u ocean, rekla je Dorliat-Pouzet.

Jedna je mogućnost da ga se pokuša odvesti natrag u otvorenu vodu. Druga je da ga se izvadi iz rijeke i transportira, iako je Dorliat-Pouzet rekla da nije jasno je li kit dovoljno jak za tako opasnu operaciju.

Veterinari će mu prvo pokušati ubrizgati vitamine.

- Malo ljudi misli da će se beluga sama vratiti 160 km do mora - dodala je Dorliat-Pouzet, prenosi N1.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

U rijeci Seini uočen novi kit, mjesec dana nakon što je u njoj uginula orka | | Morski HR
Kit, 10 metara dugačak, za kojeg se pretpostavlja da bi mogao pripadati vrsti Minke, primijećen je u francuskoj rijeci Seini u blizini La Manchea, priopćile su to lokalne vlasti u četvrtak, samo