Je li Hrvatska epidemiološki sigurna ili opasna? Ako pitate Nijemce – oboje

Nakon što je njemački ZDF prije nekoliko dana objavio video prilog iz Splita u kojem spominje lošu epidemiološku sliku Hrvatske, prazne splitske ulice i strah Nijemaca od putovanja u našu zemlju, iz njemačkih medija danas stiže potpuno drugačiji opisi Hrvatske, koju ovaj put opisuju kao sigurnu turističku destinaciju.

Renomirani njemački mediji posljednjih dana pojačano objavljuju informacije o Hrvatskoj pa je tako jedan od vodećih njemačkih tjednika Die Zeit objavio opsežnu reportažu o prirodnim ljepotama Kornata. Najtiražniji njemački tabloid Bild u svom online izdanju objavio je opsežnu i informativnu reportažu o Hrvatskoj, priopćila je Hrvatska turistička zajednica.

Jesu li se njemački mediji predomislili ili svatko vodi svoju politiku, teško je reći nakon ovako oprečnih izvještaja o Hrvatskoj. U HTZ-u ističu kako su oba članka – i u tjedniku Die Zeit i tabloidu Bild nastala kao rezultat suradnje predstavništva HTZ-a u Njemačkoj i navedenih časopisa. Jesu li to plaćeni članci, u HTZ-u nisu naveli.

Kažu tek da je novinar Die Zeita Nikola Ljubić u tekstu opisao jedinstveno iskustvo opuštajuće atmosfere, prekrasnog mora i odlične hrane na Kornatskom otočju, koje ga je oduševilo u kasno proljeće ove godine, za vrijeme studijskog putovanja organiziranog u suradnji Hrvatske turističke zajednice i Turističke zajednice Šibensko-kninske županije. Bild, pak, donosi reportažu o Hrvatskoj pod nazivom „Last Minute Check“ koja detaljno informira čitateljstvo o trenutačnoj situaciji u Hrvatskoj. U članku je naša zemlja opisana kao sigurna destinacija, a navedeni su i uvjeti ulaska u Hrvatsku i povratka u Njemačku.

Inače, prema podacima sustava eVisitor, u Hrvatskoj trenutačno boravi oko 640 tisuća gostiju, najviše iz Njemačke, Slovenije i Češke.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Njemačka televizija prikazala prazne ulice Splita: “Delta soj virusa se širi, a problemi su na Korčuli i u Dubrovniku”