Japanska obalna straža otkrila novi otok na svom teritoriju

TOKIO – Japanci su otkrili novi otok u blizini Iwo Jime koji se nalazi oko 1.200 kilometara južno od Tokija nakon što je krajem prošlog tjedna počela erupcija podmorskog vulkana, priopćila je u ponedjeljak japanska obalna straža.

Novi otok ima oblik C s promjerom od približno 1 kilometar. Otkriven je nakon što je vulkan u Tihom oceanu, koji je 50 kilometara južno od Iwo Jime, počeo eruptirati u petak, piše Japan Times.

Meteorološka agencija izdala je upozorenja o dimu i velikim naslagama pepela u obližnjim vodama jer se očekuje nastavak aktivne erupcije.

Obalna straža pronašla je novonastali otok kada je u nedjelju promatrala erupciju iz zraka, navodi meteorološka agencija.

Novi otoci potvrđeni su na tom području 1904., 1914. i 1986. godine, a svi su potopljeni zbog erozije valovima i strujama.

Onaj koji je pronađen 1986. potonuo je nakon otprilike dva mjeseca.

Budući da se podmorski vulkan nalazi u blizini South Iwo Jime, najjužnijeg otočića u lancu japanskih otoka, svaki novi otok u tom području mogao bi se dodati japanskom teritoriju ako se prema međunarodnim standardima prizna kao prirodno formiran otok.

S obzirom na lokaciju, malo je vjerojatno da će novi otok utjecati na teritorijalne vode zemlje ili isključivu gospodarsku zonu čak i ako ostane iznad površine.

D.G.