JAKO JUGO Otkazane brojne linije za otoke

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za pomorce i nautičare zbog jakog juga diljem Jadrana.

Mjestimični udari juga i južnog vjetra 35-45, navečer na južnom Jadranu mjestimice do 50 čvorova, a krajem dana i u noći na otvorenom moru sjevernog i srednjeg Jadrana ponegdje udari sjeverozapadnog i sjevernog vjetra 35-55 čvorova. More ponegdje moguće 5. Mjestimice moguće su i nevere.

Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • katamaranske linije: Mali Lošinj–Cres–Rijeka, Novalja–Rab–Rijeka, Šibenik-Kaprije-Žirje, Ubli-Korčula-Dubrovnik, Korčula-Hvar-Split,Ubli-V. Luka-Hvar-Split, Vis-Split;
  • brodska linija Mali Lošinj–Unije–Susak;
  • trajektne linije: Porozina–Brestova, Lopar–Valbiska, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ.

Na državnoj brodskoj liniji Vrgada Pakoštane Biograd održavat će se bez pristajanja u luci Pakoštane a prema plovidbenom redu za Biograd.

Obavještavaju se vozači kamiona na liniji Split-Vela Luka-Ubli s polaskom iz Splita u 15:00 h plovi trajekt "LASTOVO" kojem je najveća visina garaže 3,80 m. Potrebno je obratiti pozornost na visinu kamiona.

Podsjetimo, prognostičari predviđaju da će količina oborine biti od 70 do 110 mm. Očekuju se i olujni udari jugozapadnog vjetra u višim predjelima s najjačim udarima 65-90 km/h.

Budite na oprezu zbog krhotina koje lete nošene jakim vjetrom. Mogući su lokalizirani prekidi u aktivnostima na otvorenom. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - upozorava Ravnateljstvo civilne zaštite.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Poznati ronilac: “Morske struje uvijek dan ranije najavljuju lošu prognozu”
Podmorski istraživač Velimir Vrzić zaronio je na lokaciji Costabella u Rijeci i napisao zanimljiv opis zarona. Kako kaže, i u podmorju je lako prepoznati znakove nevremena koje dolazi dan poslije... - Dolazi nevrijeme. Dubina 34 m. Inače je vidljivost ok. Ovaj put mutno. Cijeli uron loša vidljivost…
Meteorolozi izdali narančasti meteoalarm: Moguće su bujične poplave
Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda za ponedjeljak su izdali narančasto upozorenje za gospićku i kninsku regiju gdje je mjestimice moguća obilna kiša, a moguće su i bujične poplave. Prognostičari predviđaju da će količina oborine biti od 70 do 110 mm. Očekuju se i olujni udari jugozapa…