Jaka bura otežava promet

Prijepodne mjestimice udari bure 35-50, podno Velebita do 70 čvorova, a poslijepodne na srednjem i južnom Jadranu sjeverozapadnog vjetra 35-40 čvorova. Mogući su neverini.

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su:

  • trajektna linija Prizna - Žigljen
  • katamaranska linija: Novalja - Rab - Rijeka.

Brod na liniji Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice plovi bez pristajanja u Prvić Luku.

Zbog jakog vjetra promet je dopušten samo za osobna vozila:

  • autocestom A1 Zagreb-Ploče-Karamatići između čvorova Sveti Rok i Posedarje (obilazak za ostala vozila je državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin);
  • državnom cestom Maslenica-Zaton Obrovački (DC54);
  • na Paškom mostu.

Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Novog Vinodolskog i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom ( I. i II.skupina).

Vrijeme do kraja dana

Na sjevernom Jadranu očekuje se blagi porast temperature, premda će osjećaj svježine biti pojačan zbog bure - umjerene i jake, lokalno na udare i olujne, koju će poslijepodne zamijeniti tramontana, ponegdje i jugozapadni i južni vjetar. Nakon većinom sunčanog prijepodneva slijedi porast naoblake i povećanje vjerojatnosti za mjestimične pljuskove, osobito u gorju.

 Ni u Dalmaciji se ne može jamčiti sasvim suho, posebice ne ujutro na otocima, pa poslijepodne u unutrašnjosti. No, uz ipak dosta sunčanih sati te najprije umjerenu i jaku buru, zatim tramontanu, temperatura zraka bit će oko prosječne za sredinu travnja - jutarnja uglavnom od 6 do 11 °C, poslijepodnevna između 16 i 19 °C.

Podjednake vrijednosti i na jugu Hrvatske, gdje će još ujutro biti bure, ali i podosta oblaka, ponegdje i malo kiše, zatim sunčanije, uz sjeverozapadni vjetar, uz obalu prolazno i jugozapadni. More malo do umjereno valovito, prema otvorenome i valovito.

D.G.