JAJARICE I PINCA Slatki okus Uskrsa u Vodnjanu

VODNJAN – Bez slatkih okusa nezamisliv je Uskrs u Vodnjanu, no tradicija je ispisala običaj po kojem se tada spravlja nekoliko jednostavnih slastica. Najpoznatija među njima je pinca čija se mirisna mekoća topi u ustima.

Vodnjanke su je pekle uoči Uskrsa pod čripnjom (pekom) ili u krušnoj peći, a vrlo često su je ukrašavale križem koji bi urezivale na gornju površinu. Od istog slatkog tijesta spremale su se jajarice – posebno oblikovane slastice za djecu nastale upletanjem vrpci tijesta sa zadebljanim krajem u koji se umetalo jaje.

Recept za jajarice

Sastojci: 1 kg brašna, 200 g šećera, 8 jaja, 200 g maslaca, 10 – 15 g kvasca, narančina kora i limun, vanilija, rum, mlijeko, prstohvat soli

Priprema: U velikoj zdjeli otopite polovicu šećera s čašom toplog mlijeka, pola kvasca, šaku brašna i dva cijela jaja. Sve promiješajte i ostavite tijesto da se diže oko sat vremena. Smjesi dodajte još dva jaja i šaku brašna. Ostaviti da se diže još oko sat vremena. Zasebno pripremite žavajon s četiri žumanjaka i preostalim šećerom; bjelanjke posebno umutiti u čvrsti snijeg.

Preostalo brašno stavite na slastičarsku ploču; u sredinu ulijte otopljeni maslac, drugi kvasac otopljen u toplom mlijeku, naribanu koricu limuna i naranče, vaniliju i dizanu smjesu sa žavajonom. Sve dobro promiješajte. Ako je tijesto tvrdo i teško za rad, dodajte umućeni snijeg od bjelanjaka.

Foto: Tz Vodnjan

Tijesto podijelite na četiri dijela te od svakog dijela odvojite četvrtinu, a ostatak razvaljati u oblik vretena kojem se krajevi se sužavaju. Saviti tako da krajevi budu jedan uz drugi te u deblji dio tijesta utisnuti oprano svježe jaje u ljusci.

Dio tijesta, koji je prije odvojen, razvaljati u valjak te s njime i s dva kraja tijesta u kojem je jaje isplesti pletenicu. Premazati razmućenim jajem i peći u pećnici sat vremena na 180 stupnjeva.

Silvija Jacić