Jadroplov od Vlade dobio još 48 milijuna kuna državnih jamstava – Zadnji put bili u plusu 2007. godine

Državna firma Jadroplov iz Splita dobila je na prvoj sjednici nove vlade održanoj u četvrtak još 48 milijuna kuna državnih jamstava.

Vlada je dala suglasnost za kredit uz državno jamstvo Jadroplovu kod Hrvatske poštanske banke, sukladno realizaciji Plana restrukturiranja za razdoblje 2015. – 2019. godine, objavili su iz vlade. Iznos kredita i jamstva je 48 milijuna kuna. Rok otplate je deset godina, uključujući jednu godinu počeka, a kamatna stopa 3-mjesečni EURIBOR uvećan za četiri posto godišnje, promjenjivo.

U obrazloženju se uz ostalo kaže da bi izostanak kredita mogao dovesti u pitanje plan restrukturiranja za koji je vlada dobila odobrenje Europske komisije i u što je već uložila 57 milijuna kuna.

Jadroplovu ovo nisu prva državna jamstva ove godine.

Početkom godine vlada je Jadroplovu dala suglasnost za ukupno zaduženje kod HBOR-a u iznosu od 55 milijuna kuna “u cilju provedbe restrukturiranja društva po Planu restrukturiranja za razdoblje 2015. – 2019.”. Dakle za istu namjenu kao i kod novog zaduženja, piše Index.

Sav taj novac slio se u Jadroplov koji je u 70-postotnom državnom vlasništvu, iako je Skupština dioničara prihvatila izvješće uprave koju vodi Branimir Kovačić, a prema tom izvješća  program restrukturiranja nije uspješno proveden jer nije provedena privatizacija i dokapitalizacija društva predviđena za srpanj 2018.

Uz to, država je izgubila gotovo pola milijarde kuna smanjenjem temeljnog kapitala društva u zadnje tri godine s 589 na 81 milijun kuna.

Katastrofalno poslovanje

Jadroplov inače od 2008. godine posluje s gubitkom, a zadnji put su dobit ostvarili 2007. Prošle su godine zabilježili gubitke od gotovo 300.000 kuna, najviše u proteklim godinama, piše Index.

U rujnu prošle godine objavljene su fotografije koje pokazuju užasno stanje na brodovima Jadroplova. Fotografije su snimljene prije što su na dva od ukupno šest njihovih brodova izvanredno poslani inspektori ITF-a (Međunarodne transportne federacije).

Razlog su bile brojne pritužbe koje su stizale od članova posada, a ticale su se katastrofalnih uvjeta boravka i prehrane pomoraca. Riječ je o brodovima “Split” i “Bene”, koji su bili na vezu u Colombu, prijestolnici Šri Lanke, odnosno na Tajvanu.

Na fotografijama se vide pokvareni hladnjaci i u njima propala hrana, začepljeni, prljavi i očito vrlo dugo neodržavani sudoperi, inventar, namještaj i podovi s golemim mrljama i otpadnim tekućinama.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Odvratni uvjeti života na Jadroplovovu brodu “MV” Split
Teške pritužbe pomoraca na uvjete brodova Jadroplova, ITF šalje inspekcije
Nastavljaju se inspekcije brodova Jadroplova, predsjednik Uprave izbjegava odgovore