Izvoz ukrajinskih žitarica u Afriku bit će moguć preko hrvatskih luka

Hrvatske jadranske luke mogle bi biti alternativne rute za transport zaliha žitarica u sjevernu Afriku iz Ukrajine čije su crnomorske luke blokirane, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić.

Hrvatski dužnosnik prisustvovao je Vijeću za opće poslove koje je bilo usredotočeno na pripreme za sljedeća dva sastanka na vrhu EU, o Ukrajini, sigurnosti opskrbe hranom i energetskim temama.

– Tijekom rasprave rekao sam da su hrvatske morske luke na Jadranu dostupne i da mogu biti učinkovita i kratka ruta za izvoz ukrajinskih žitarica u sjevernu Afriku, rekao je Zgombić.

U sklopu solidarnog odgovora EU-a s Ukrajinom, Europska komisija je nedavno predstavila niz akcija za pomoć Ukrajini u izvozu svojih poljoprivrednih proizvoda, a jedna od mjera su i “Solidarne trake” za transport izvezenih žitarica iz Ukrajine.

– Nakon ruske invazije na Ukrajinu i njezine blokade ukrajinskih luka, ukrajinsko žito i druga poljoprivredna dobra više ne mogu stići do svojih odredišta. Ovakva situacija prijeti globalnoj sigurnosti hrane i postoji hitna potreba za uspostavom alternativnih logističkih ruta koristeći sve relevantne načine transporta – izvijestila je Europska Komisija.

Komisija predlaže te “puteve solidarnosti” kako bi osigurala da Ukrajina može izvoziti žito, ali i uvoziti potrebnu robu, od humanitarne pomoći do stočne hrane i gnojiva.

Plan RePowerEU također je bio na dnevnom redu Vijeća za opće poslove.

Hina