NEOČEKIVANO OTKRIĆE S RABA Izvirili ostaci srednjovjekovnih drvenih brodova

RAB - U srpnju prošle godine Morski HR je prvi objavio otkriće neočekivano otkriće s Raba - iz zemlje su naime izvirili ostaci dva srednjovjekovna drvena broda. U međuvremenu, neumorno rade arheološki alati, a ostaci ovog srednjovjekovnog drvenog broda polako izlaze na površinu.

Pored njega nalazi se još jedan manji i oba se pripremaju za vađenje.

- Već dva tjedna mičemo zemlju, mičemo nepripadajuće dijelove kako bi nam bilo što lakše izvaditi cijelu brodsku konstrukciju. Ja sam student arheologije, mislim da je jedinstvena prilika u Hrvatskoj kopati jedan ovakav brod na kopnu - rekla je za HRT Anja Mitrović, studentica arheologije.

- U završnoj fazi radova smo, upravo se pripremamo za vađenje drveta u bazene za desalinizaciju - rekao je antropolog Branimir Cvrtila.

Foto: Morski HR

Prije vađenja, svaki se dio mora u potpunosti dokumentirati - na licu mjesta fotografirati i označiti.

- To je bitno da bi kasnije znali što bolje i detaljnije rekonstruirati te brodove i da bi se kompletna ta dokumentacija i arheologija broda mogle što bolje unaprijediti - objasnila je Nikolina Ćuk, dokumentaristica Instituta za pomorsku baštinu Ars Nautica.

- Žute trakice označavaju dijelove broda, odnosno pojedine elemente kao npr. ovo što vidite poprečno su rebra, rebreni element broda - rekao je student arheologije Paulo Škibola.

Riječ je o manjim brodovima koji su se pokretali i jedrima i veslima, a Rabljanima su najvjerojatnije služili u svakodnevnom životu.

- Pronašli smo dosta koštica maslina i mislimo da je služio stanovnicima Raba za svakodnevne težačke poslove, možda i za ribarenje - rekla je Irena Radić Rossi, Odjel za arheologiju Sveučilišta u Zadru.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

NEVJEROJATNO OTKRIĆE NA RABU Na gradilištu hotela pronađeni drveni brodovi iz 14. stoljeća!
Tijekom obavljanja arheološkog nadzora od strane arheologa nad iskopom građevinske jame na k.č. 140/3 k.o. Rab – Mundanija (područje ex. hotela Istra na dnu Rapske luke u vlasništvu tvrtke Cilika d.o.o. iz Zagreba) pronađeni su drveni elementi za koji se utvrdilo da se radi