Izumire više biljaka i životinja nego u bilo kojem drugom periodu ljudske povijesti

Znanstvenici kažu da su učinci klimatskih promjena i gubitka staništa na životinjske populacije podcijenjeni te da su postavljeni ciljevi o očuvanju bioraznolikosti teško ostvarivi.

Sprječavanje izumiranja vrsta moglo bi potrajati dulje od očekivanog i globalni ciljevi očuvanja bioraznolikosti bit će nedostižni ne poduzmemo li konkretne korake sada, utvrđeno je novom studijom.

U prosincu se gotovo 200 zemalja složilo da će zaustaviti propadanje prirode do kraja desetljeća. Postaviljeni su ambiciozni ciljevi za zaustavljanje gubitka bioraznolikosti i zaštitu 30 posto kopna i mora do 2030.

- Ono što ova analiza naglašava je kako je ispuniti ciljeve teže nego što mislimo - rekao je dr. Robert Freeman s Instituta za zoologiju u Londonu. Dodao je da moramo djelovati žurnije i uhvatiti se u koštac s mnogim problemima.

Studija, objavljena u časopisu Royal Society, Proceedings B, analizirala je trendove u populacijama više od 600 različitih vrsta ptica i sisavaca, piše BBC.

Znanstvenici su otkrili da su prethodni radovi na modeliranju uglavnom ignorirali vremenske odmake od desetljeća prije nego što su nastupili učinci klimatskih promjena i gubitka staništa.

S pozitivne strane, istraživanje sugerira da će trenutačno djelovanje u vezi s neodrživim lovom i prekomjernim iskorištavanjem prirodnih resursa imati neposredne i dalekosežne koristi.

Trenutno ipak izumire više biljaka i životinja nego u bilo kojem drugom periodu ljudske povijesti.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Više od dvadeset posto vrsta gmazova trenutno je u opasnosti od izumiranja | | Morski HR
Prema prvoj velikoj globalnoj procjeni takozvanih hladnokrvnih stvorenja u svijetu, najmanje jednoj od pet vrsta gmazova prijeti izumiranje, uključujući više od polovice kornjača i krokodila.