Izrael poriče da je Ukrajinu preko Estonije opremio protubrodskim raketama

Izraelsko ministarstvo obrane u subotu je odbacilo izvješće u kojem stoji da je na zahtjev Estonije pristalo opremiti Ukrajinu raketnim sustavom zemlja-more Blue Spear (5G SSM). Takvo su, naime, izviješće objavili jučer i neki hrvatski mediji, no da je ono lažno, potvrđeno je već desetak sati prije od Izraela i od Estonije!

Ukrajinski novinar Rostyslav Demchuk izvijestio je u petak da je Estonija, koja je u listopadu 2021. kupila neodređeni broj sustava Blue Spear od svog proizvođača Israel Aerospace Industries (IAI) u listopadu 2021., zatražila od Izraela odobrenje za prijenos jednog od sustava ukrajinskim Oružanim snagama, za obranu protiv ruske invazije .

Demchuk je tvrdio da je Izrael udovoljio zahtjevu baltičke nacije, no i Estonija i Izrael odbacili su ovu tvrdnju, piše Jerusalem post.

Od Izraela se očekuju djela, a ne samo izjave

Raketni sustav Blue Spear jedan je od najnaprednijih protubrodskih raketnih sustava na svijetu, koji omogućuje lansiranje s kopnenih platformi uz let velikom podzvučnom brzinom.

Povećanje pomoći bilo bi “znatan korak” u usporedbi s onim što je Izrael već pružio, a bilo bi više simbolično i “ne bi uključivalo značajne količine zaliha” zbog pomoći koju su već pružile SAD i europske zemlje, navodi se u izvješću. ‘

Jeruzalem pokušava uspostaviti ravnotežu između Rusije i Ukrajine, ali SAD i neke europske zemlje očekuju od Izraela da zauzme jasniji stav o tome na čijoj je strani “i da svoju odluku potkrijepi djelima, a ne samo izjavama.”

D.G.