Izrael počeo pumpati morsku vodu u Hamasove podzemne tunele!

Navodno se radi samo o testiranju prikladnosti ove "ambiciozne" metode. Izraelci tvrde da se morska voda neće upumpavati u tunele u kojima još uvijek ima talaca.

Procjenjuje se da je mreža Hamasovih tunela duga oko 500 kilometara. Nedavno smo pisali o tome kako izraelska vojska razmatra potapljanje istih, a sada se taj plan izgleda krenuo zaista i provoditi, javlja The Wall Street Journal, ali i mnogi drugi svjetski mediji.

No, izraelska vojska pretpostavlja da se mnogi od talaca otetih iz Izraela drže u istim tim tunelima i drže kako ih ne bi bilo zgodno potopiti zajedno s pripadnicima Hamasa. Pitanje je dakle kako misle provesti veliku uništavanje Hamasovog podzemnog sustava i sačuvati živote onih koji su tamo protiv svoje volje.

Američki predsjednik Joe Biden na tiskovnoj je konferenciji također upitan o potapanju pojedinih dijelova tunela.

U svom stilu, Biden je odgovorio kako - "se tvrdi da ... nema talaca ni u jednom od ovih tunela. Ali ja to ne znam pouzdano". Vjerojatno bi, na žalost, pouzdano mogli znati oni koji se u tunelima nalaze.

J.T.

Pročitajte još:

Planiraju li Izraelci Hamasove tajne tunele potopiti morskom vodom?
Prema pisanju Wall Street Journala Izrael ozbiljno razmatra opciju potapanja tajnih Hamasovih tunela koji skrivaju borce, ali i taoce. Tisuće kubičnih metara vode na sat mogao bi Izrael upumpati u podzemne Hamasove tunele ne bi li one koji su unutra prisilio da ih napuste. I prema pisanju medija poput Wall