Izradom master plana luke i Lučka uprava Senj uključena u projekt FRAMESPORT

SENJ – Strateški projekt prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske pod nazivom FRAMESPORT, koji predstavlja akronim za “FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs” započet je 2020. godine. Projekt je financiran programom Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., a usmjeren je na poticanje održivog i integriranog razvoja manjih luka na Jadranu s aspekta strateške perspektive, kako bi one postale istinski pokretači društveno-ekonomskog razvoja na jadranskim obalama.

Kao što smo već pisali, Projekt, započet u vrijeme poteškoća vezanih uz pandemiju COVID-19, uključuje sudjelovanje 16 talijanskih i hrvatskih projektnih partnera i 12 pridruženih partnera, jamčeći tako potpunu teritorijalnu pokrivenost jadranskog obalnog područja. Inicijativa na čijem čelu se nalazi CORILA (Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune) zaživjet će 2021. i završiti se krajem 2022. godine, uz ulaganje više od 7 milijuna eura (od čega je 85% financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR)).

Projekt obuhvaća realizaciju pilot aktivnosti na svim lokacijama na kojima su prisutni projektni partneri, odnosno u svim jadranskim talijanskim regijama i gotovo svim hrvatskim županijama koje imaju izlaz na more. Projekt uključuje različite aktivnosti koje su istovremeno i povezane, a tiču se specifičnih tema kao što su povezivost, okoliš i inovacija te za cilj imaju testirati nova rješenja za postojeće probleme i uputiti male luke u pravcu održivog razvoja.

Lučka uprava Senj, županijska je institucija koja upravlja, odnosno gospodari s 14 luka u Ličko-Senjskoj županiji

Na području Grada Senj nalazi se 9 luka , dok je 5 luka smješteno na području Općine Karlobag.

Lučka uprava Senj u sklopu FRAMESPORT projekta odlučila se je za participaciju u tom projektu sa ” Izradom Master plana luke Senj “.

Master plan izrade obuhvaćao bi izradu cjelokupnog gospodarskog razvoja luke, lučkog zaleđa i područja Grada Senja. U izradu Master plana luke Senj uključili bi se svi relevantni subjekti sa tog područja i šire, od gospodarskih, kulturnih, socijalnih, pa sve do nevladinih udruga.

Master plan bio bi pokazatelj u kojem smjeru će krenuti razvoj luke Senj.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Održivi razvoj malih luka na Jadranu: Početak projekta FRAMESPORT
FRAMESPORT – Inicijativa poticanja održivog razvoja malih jadranskih luka
Lučka uprava Umag-Novigrad partner je prekograničnog EU projekta FRAMESPORT