Izrada suska - Napokon na listi zaštićenih kulturnih dobara

Susak, tradicionalna drvena posuda za vino - dio je tradicije i kulture drniškoga kraja. A umijeće njegove izrade suska, kao i bukare - sada je na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Kažu - sklopljen je ovaj od smrike s drniškoga kamenjara. Od ruke do ruke ide otkad se pamti. Dio je kulturnog identiteta. Podsjetnik na negdašnji život. Težak! Ali uz susak se uvijek: igralo, pjevalo, nerijetko, i mudrovalo.

- Iz suska niko ne vidi koliko ste popili, ni kakvo je vino, možete piti koliko hoćete, ali će ono na kraju pokazat koliko ste popili - govori za HRT Boško Sučić iz Etno udruge Petrovo polje.

Vještina, vrijeme i ljubav. Tko sve to nema - laćati se izrade i ne treba. Svaki komad drva pažljivo je biran, obrađen i oblikovan.

- Dvije, dvije i pol godine mora se drvo sušiti. Što raste na Dinari, Svilaji, Promini to su najbolje smrike - tu je bura, teško raste, iz kamena raste i drvo je super - kaže Ivan Mlađo Tomić, proizvođač suska iz Siverića.

Dodaje, on je najmlađi od njih par koji još znaju napraviti susak. Srce im je "na mistu" - tvrde svi koji prošlost čuvaju.

Registar kulturnih dobara bio im je godinama tiha patnja i ističu - ulazak na listu zaštićenih veliko je priznanje.

- Za sve one koji njeguju ovaj autohtoni oblik rada ovaj status omogućit će nam da i dalje radimo na očuvanju i usavšavanju izrade suska - izjavila je Ivana Menđušić, direktorica TZ-a grada Drniša.

Najpoznatiji drniški suvenir traže prije svega oni "gena kamenih".

- Stari ljudi su znali reći: Da nije bilo ništa lipše vidit, nego curu s vuštanom, ist' kruva ispod peke i pit vina iz suska. Živili - veselo nazdravlja Ivan Gabrić iz Etno udruge Petrovo polje.

Vještina je to koja ne smije pasti u zaborav. Zaštita je, vjeruju svi, ulog u budućnost.

I napomena - susak se ne drži - nego grli!

A.B.