Iznimno važni arheološki nalazi pronađeni u Fažani

U općini Fažana, u lučici Valbandon, nedaleko od Pule, tijekom gradnje obalnog zida, pronađeni su iznimno važni arheološki nalazi, ne samo za Istru nego i Hrvatsku.

Radi se o tri herme - odnosno - skulpture od glave i postolja. Pronađena je i glava Apolona, ali i manji predmeti poput keramike, posuđa i amfora za vino. Sve to svjedoči o životu u vili iz antičkog doba.

Raskoš i luksuz

U rimskoj maritimnoj vili iz kraja prvog stoljeća p.n.e., pa do početka petog stoljeća. Koju skriva lučica u Valbandonu. A svjedoče - herme. I to dvojne - prvi put otkrivene u Istri.

- Dvojne herme su rijedak nalaz u Hrvatskoj. Ovdje je s jedne strane prikaz bradatog muškarca s druge dugokose ženske glave. Glave se vezuju na postolje koje je moglo, ali nije trebalo ovoj hermi odgovarati - rekla je Dunja Martić Štefan, zamjenica voditeljice istraživanja.

Ali pretpostavlja se da se zbog munja veže uz Jupitera, a s druge strane zbog klasja i maka uz božicu Cereru, Jupiterovu sestru.

- Imamo sad ideju i kako je izgledao okoliš - parkovi, šetnice, natkriveni prolazi, a sve to skupa krasile su herme i skulpture - rekao je Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre.

A značaj ove lokacije bio je poznat i prije negoli su krenuli radovi jer se nalazište istraživalo još početkom prošlog stoljeća. Zbog vrijedne tisućljetne baštine, promijenjen je i projekt izgradnje.

- Morali smo skratiti zid 40-ak metara, 20 vezova manje nego što smo planirali, ali opet bih pohvalio suradnju s arheološkim i konzervatorskim odjelom u Puli- uspjeli pronaći kompromis da se radovi ne zaustave - rekao je ravnatelj Lučke uprave Pula Dalibor Brnos.

Jer investicija je vrijedna šest i pol milijuna kuna, a četiri milijuna sufinancira Ministarstvo mora. A ovo valbandonsko more još će se malo istraživati. Pronađeni nalazi će na desalinizaciju, a onda, u stalni postav Arheološkog muzeja Istre. No, nadaju se i valorizaciji pronalaska u samoj Fažani, piše HRT.

I.G.