IZLOŽBA Vis-à-Vis 200 – Arheološka baština otoka Visa

ZAGREB - U Galeriji Klovićevi dvori otvara se velika izložba o arheološkoj baštini otoka Visa koja je prvotno bila postavljena u Splitu u povodu dvjestote obljetnice osnutka splitskoga Arheološkog muzeja.

U svjetlu najnovijih otkrića i obavljenih restauratorsko-konzervatorskih radova na suvremen se i atraktivan muzeološki način prezentira malo vidljiva, a iznimno značajna hrvatska baština grada i otoka Visa.  

Obljetnička  izložba predstavlja više od 750 odabranih, najreprezentativnijih spomenika Arheološkog muzeja u Splitu pronađenih na prostoru otoka/grada Visa (antička Issa), jednom od najznačajnijih i najvećih arheoloških lokaliteta u Hrvatskoj.

Raznorodni arheološki  predmeti svjedoče o najranijim tragovima života na otoku, od pretpovijesti pa sve do ranoga srednjeg vijeka, s naglaskom na grčki polis - grad državu Isu i njegov dinamičan razvoj tijekom razdoblja helenizma.

U nekoliko tematskih cjelina izložba osvjetljava pretpovijesno razdoblje i prve kontakte s Grcima, isejsko gospodarstvo, svakodnevni život grada, novac, pogrebne običaje, rimske skulpture te razdoblje kasne antike i srednjega vijeka na otoku Visu.

Među najznačajnijim eksponatima izložbe su brončana glava božice Artemide, kameni grčki natpisi i nadgrobni spomenici, među kojima je i najstariji grčki natpis u stihu pronađen u Hrvatskoj, onaj na steli isejskog junaka Kalije.

Izložba prvi put, nakon dugogodišnjih i kompleksnih restauratorsko-konzervatorskih radova, predstavlja dvije monumentalne  rimske carske skulpture iz Ise. Treća skulptura, isejski lorikat (kip u oklopu), moći će se razgledati u Lapidariju  Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložba će biti otvorena od 11. svibnja do 2. srpnja 2023.

B.K.