Izložba 'Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica'

Povodom Dana nezavisnosti Crne Gore i Međunarodnog dana muzeja, Pomorski muzej Crne Gore Kotor u svojoj je galeriji predstavio izložbu 'Prapovijest i antika na šibenskom području: Velištak i Velika Mrdakovica'.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 20. lipnja, a plod je suradnje Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor i Muzeja grada Šibenika. Autori postavke su viši kustosi iz Muzeja grada Šibenika, Emil Podrug i Toni Brajković.

Ovom izložbom Muzej grada Šibenika prezentira dio djelatnosti svog Arheološkog odjeljenja. Radi se o dva arheološka nalazišta na kojem radnici šibenskog muzeja provode sistematska istraživanja, koja i dalje traju. Arheološko nalazište Velištak otkriveno je 2007.

Kustos Pomorskog muzeja u Kotoru Ilija Mlinarević naznačio je da je jedan od ciljeva izložbe povezivanje između dvije države i dva grada te povezivanje struke. Direktor Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević  istaknuo je da arheološka suradnja Šibenika i Kotora traje već 60 godina.

U ime autora postave obratio se Toni Brajković, navodeći da se izložba odnosi na dva lokaliteta koja, kako je rekao, razdvajaju tisuće godina, piše Radio Kotor.

- Tu imate jedno neolitsko naselje koje Emil već dugi niz godina istražuje, a s druge strane Velika brda, liburnsko naselje koje ulazi u Rimsko vrijeme i traje do Prvog stoljeća nakon Krista. Jedno je uz rijeku Krku, to je Velika brda, koje je sad gradinsko naselje. Ono je na uzvisini. U prostoru se ne doima toliko impozantno, ali kada se popnete onda vidite Velika brda,  Šibenik i šibensku rivu, vide se svi otoci, planinski lanci Dinare, Velebita i druga gradinska slična naselja koja su jako daleko za nas ljude koji smo pješaci ili u automobilima. To su poprilične udaljenosti, ali u vizualnom kontaktu. Oni su to prije nekada morali imati radi komunikacije, jer su morali znati tko ili što dolazi, kakva prijetnja ili kakva prilika. I bili su prije svega trgovci, iznimno vješti, a to dokazuje materijal koji je poslagan tu u vitrinama. Sada pričamo o Velikoj Mrdakovici, pošto ja već dugi niz godina istražujem na njoj i ovo je izbor materijala koji je najreprezentativniji - pojasnio je Brajković.

Njegov kolega Emil Podrug je na izloženim banerima predstavio priču o Velištaku, naselju koje se nalazi u plodnom polju.

- To je jako opipljivo, nezgodno za istraživanje, za razliku od moga kamenjara. I tu ima svega, od keramičkih posuda, oruđa i oružja, sve je provučeno kroz te priče, a na ovim mojim plakatima opet materijal druge vrste. Uglavnom izdvojene priče, dva izdvojena lokaliteta pričaju o tom našem području. Jedno je plodno polje, a drugo kameno brdo - kazao je Brajković.

B.K.