Izložba 'Plivati kao ti ne može svatko'

PULA - U petak 26. svibnja u pulski Dnevni boravak Rojca dolazi interdisciplinarni umjetnik i psiholog Josip Kresović, a predstavlja se izložbom 'Plivati kao ti ne može svatko'.

Otvorenje će biti u 20 sati, a održat će se i razgovor s umjetnikom. Izložba ostaje otvorena do 26. lipnja 2023. godine.

Foto: Grad Pula

- Svaki put kad zaronim duboko u more, osjećam se sigurno. Odsječen. Sam sa sobom. Čujem prigušene zvukove obližnjeg broda, kamenčiće koje struja nosi, pucketanje u uhu. Tu je hladno, ali ugodno. Ali ne mogu dugo biti dolje. Moram izaći po zrak, natrag u buku koje se bojim. Koje sam se bojao. Pozivam te buko sada da ispuniš moju glavu. Ne možeš mi ništa. Želim i dalje roniti i vraćati se po zrak i plivati i plutati na površini i opet roniti. Ti koji gledaš. Plivati kao ti ne može svatko. Nema ništa strašnije od dubine vlastitog mora u kojeg te strah pogledati, staviti glavu ispod vode dok iza nogu koje te lamatanjem održavaju na površini gledaš u modro ništavilo. Kao da će te progutati. Ti koji gledaš. Gledaš u moj dijalog s mojim modrim ništavilom. Upitam ga nešto, ono mi odbrusi. Upita ono mene pa mu ja odbrusim. Nekad je pretiho šaptalo, pa sam morao uzeti više zraka i zaroniti dublje da me bolje čuje. Budala. Pravi se da ne čuje. A ja još gori. Nismo se razumjeli. Ti koji gledaš. Sve što vidiš smo ja i modro ništavilo skupa napravili, od materijala koji su nam bili nadohvat ruke: tijelo, simpatička težina u prsima, otac, emocija, majka, nečije oči, brat, nečiji dodir, san, prijatelj. Možda danas pogledaš u svoje ništavilo. I bude te strah. Ali svejedno pogledaš. Plivati kao ti ne može svatko - kaže autor Josip Kresović.

B.K.