IZLOŽBA MAKETA BRODOVA U SPLITU “Splitska brodogradnja – Škerana”

SPLIT – U organizaciji udruge Matejuška Split, u crkvi Sv. Luke u Splitu, 02. rujna otvorena je izložba maketa brodova i slika brodogradilišta Košćina na Matejuški  “Splitska brodogradnja – Škerana”.

Izložba se održava u sklopu projekta interpretacije povijesti splitske brodogradnje  kojeg je sufinancirala Splitsko-dalmatinska županija kroz program pomorske baštine.

Foto: SDŽ

Projekt interpretacije povijesti splitske brodogradnje prikazuje razvoj splitske brodogradnje od starih škverova u gradskoj luci do Brodogradilišta Split, a izložba obuhvaća brodice građene u tradicijskom obliku i tehnici, drvenu gajetu u realnoj veličini s latinskim jedrom i opremom, modele brodova građenih u brodogradilištu Split (iz postava Instituta brodogradnje Brodogradilišta Split) te slike i fotografije brodogradilišta u splitskoj luci s naglaskom na brodogradilište Košćina na Matejuški.

Voditelj projekta je Vlaho Primorac, ing. brodogradnje, hobist drvene brodogradnje, slikar i skulptor brodogradnje koji je ujedno i potpredsjednik Udruge Matejuška.

U ime Splitsko-dalmatinske županije, otvorenju izložbe je prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Matea Dorčić.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Lošinjski kapetan izrađuje 3D makete: “Za razliku od današnjih, trgovački brodovi iz 80-ih imali su dušu!”
Slovenac zaljubljen u trajekte i hidrokrilce gradi genijalne makete i sve plove na vlastiti pogon!
MAKETARSTVO Tragom pomorske baštine 9: Knjige, nacrti, makete