Izložba “Američki san u Splitu – Od Olympije Do Male Floramye”

SPLIT – Uoči svetog Duje, zaštitnika grada Splita, 5. svibnja 2022. g. u 19.00 h otvorit će se u Galeriji Muzeja grada Splita izložba naziva „Američki san u Splitu – Od Olympije do Male Floramye“.

Prije nešto više od stotinu godina u splitsku luku doplovili su saveznički brodovi koji su imali zadatak čuvati mir na ovom turbulentnom prostoru. Boravak američke mornarice na čelu s krstaricom Olympijom i admiralom Philipom Andrewsom je u uspavani grad na rubu propalog Austro-Ugarskog carstva osim mira, donio zvukove i plesne korake one stepa, oživio društveni život te popularizirao neobični sport s palicom, kojeg su u Novom dobu pogrešno nazvali baisy-ball.

Na izložbi će se moći vidjeti dosad neobjavljene fotografije Olympije u Splitu, originalnu baseball palicu koja je pripadala dvojici američkih mornara, inače fanova Chicago Cubsa, ali i lijepe večernje haljine koje su Splićanke odijevale za posebne prigode, poručuju iz Muzeja grada Splita

Memorija na boravak Olympije i njen utjecaj na građane Splita kao i zasluge admirala Andrewsa je izblijedjela, stoga nam je zadovoljstvo podsjetiti na vremena koja su grad Split obilježila u međuratnom razdoblju, ali i istaknuti da je Philip Andrews zbog svojih dobrih djela postao drugi počasni građanin Splita te zaslužuje trajno obilježje u Gradu.

Foto: Muzej grada Splita / Facebook

Autorice izložbe su Darka Perko Kerum i Mia Kragujević, kustosice u Muzeju grada Splita, a bit će otvorena do kraja rujna 2022. godine.

Z.G.