Izgradnja splitske zapadne rampe napreduje prema planu

Prema planu napreduje izgradnja splitske zapadne rampe - prometnog rješenja koje će smanjiti gužve na ulazu i izlazu iz grada. Proteklog vikenda odrađen je golem posao - montirani su nosači nadvožnjaka. Kako je riječ o vrlo zahtjevnim radovima, od četvrtka do nedjelje zbog montaže nosača promet je bio djelomično preusmjeren. Preko toga nadvožnjaka vozači iz smjera Solina samo će nastaviti prema Omišu, a oni kojima je cilj, primjerice, trajektna luka - u grad će kroz podvožnjak.

Jedan, ali vrijedan - prometni trak kroz podvožnjak još malo i bit će završen. Njime će, prema Mertojaku i dalje, prema gradu, prolaziti vozači koji iz smjera Solina neće nastaviti put Omiša.

- Slijede radovi na izgradnji oborinske odvodnje, odnosno kanalizacije kroz sami podvožnjak - kaže glavni inženjer projekta Ivica Lizatović.

A proteklog je vikenda odrađena montaža nosača nadvožnjaka, zbog čega je promet bio preusmjeren.

- Mogu zahvaliti svima na super koordinaciji između izvođača i investitora, nadležnih službi i policije, te našim građanima grada Splita i šire okolice na strpljenju koje su iskazali kroz tu subotu i nedjelju - kaže inženjer gradilišta Duje Čajo.

- Na gradilištu je sad "šuma" čelika i betona. To su skele koje podupiru sve te nosače koji sad idu u fazu betoniranja te ploče koja povezuje sve te nosače - objašnjava Čajo.

Radovi na zapadnoj rampi počeli su prije godinu dana i trebali su biti završeni krajem rujna, no inženjeri kažu kako napreduju prema planu. Do malih izmjena došlo je u hodu - zbog stanja na tržištu, rata u Ukrajini i otežane nabave i dostave materijala. A dodatnoga posla bilo je i na tlačnome cjevovodu koji opskrbljuje vodospremu Visoka.

- Došlo je do određenih izmjena i dopuna projekta, samim time i pomaka roka završetka radova do 5. 12. - kaže Lizatović.

Zanimljivo je kako sve vrijeme promet privremenom rampom nesmetano teče.

- Cijelo vrijeme dolazimo do pozitivnih kritika od strane građana da ovo sada trenutačno funkcionira, ali to nije, nažalost, trajno rješenje - kaže Čajo.

Kada trajno rješenje napokon zaživi, Split će se, nakon više desetljeća, osloboditi prometnih čepova. U ljetne dane, kada u grad podno Marjana nahrupe na tisuće turista - neprocjenjivo, piše Regionalni dnevnik.

I.B.