IZDANO UPOZORENJE: Olujna bura, a uz obalu snijeg i poledica!

Na snazi je crveni meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda za Podvelebitski kanal i narančasti za područje Kvarnera i sjevernodalmatinskih otoka zbog olujne bure koja će ponegdje dosezati i 150 km/h!

Državni hidrometeorološki zavod je izdao upozorenje za pomorce

– Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari bure u jačanju na 35-60, u Velebitskom kanalu i do 80 čvorova. Drugdje su samo ponegdje uz obalu mogući udari bure 35-40 čvorova. Na krajnjem jugu mjestimice udari S i SW vjetra 35-40 čvorova. Na sjevernom i južnom Jadrana more mjestimice 5. Moguće su nevere, uglavnom na jugu Jadrana.

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Sniježne pahulje i kiša koja se smrzava na tlu

Danas nas tijekom dana očekuje oblačno vrijeme uz oborine, a na moru vjetrovito. Na Jadranu će padati kiša, na krajnjem jugu prema večeri moguće i obilnija. U kopnenim predjelima većinom snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača. Snijega nošenog burom bit će i ponegdje uz obalu, a u unutrašnjosti Dalmacije moguća je kiša koja se smrzava u dodiru s tlom.

Najviša temperatura zraka u unutrašnjosti uglavnom od -1 do 2, a duž obale i na otocima između 6 i 11 °C.

Hrvatski autoklub je izvijestio da trenutno zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta ne prometuju katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka i Mali Lošinj-Cres-Rijeka.

D.G.