IZDANO UPOZORENJE Obalu Škotske, Engleske i Sjeverne Irske očekuju udari vjetra veći od 140km/h

Tek što su došli k sebi nakon razorne oluje Malik koja ih je pogodila prošli mjesec, zapadnoj obali Škotske, Sjeverne Irske i Engleske približava se nova ciklona donosi nove padaline, ali i vjetrove s brzinama većim od 140 km/h.

Britanski meteorolozi izdali su upozorenje na novu, snažnu oluju koja bi Ujedinjeno Kraljevstvo trebala pogoditi sutra u poslijepodnevnim satima. Oluja nazvana Dudley trebala bi udariti u obalne dijelove Škotske, Sjeverne Irske i Engleske, a prognostičari najavljuju udare vjetra veće od 140 km/h.

Met Office je izdao upozorenje koje će biti na snazi od srijede od 18 sati do četvrtka ujutro pa se pozivaju građane da u tom periodu ne putuju.

– Očekuje se da će se vrlo jaki zapadni vjetrovi razvijati diljem zapadne Škotske i sjeverne Sjeverne Irske u srijedu kasno poslijepodne, a tijekom večeri proširit će se na istok preko južne Škotske i sjeverne Engleske. Još uvijek nismo sigurni kolika će biti jačina vjetrova, no procjenjujemo da bi udari vjetra na obali mogli dosegnuti 144 km/h – priopćili su iz Met Officea, prenosi BBC.

Ministrica prometa Jenny Gilruth izjavila je kako se najgori uvjeti očekuju u srijedu i četvrtak u južnoj i središnjoj Škotskoj.

– Jaki vjetrovi vjerojatno će donijeti velike izazove za mrežu magistralnih cesta, kao i ograničenja prometa na mostovima. Stoga pozivamo sve koji su planirali na put da dobro sve isplaniraju, da budu oprezni i da slijede upute škotske policije – poručila je ministrica.

Izdano je i upozorenje na mogućnost nestanka struje, zatvaranja cesta, ali i potencijalna oštećenja objekata. Zemlja se još nije oporavila od oluje Malik koja je prošli mjesec poharala Škotsku i za sobom ostavila golemu materijalnu štetu, ali i ljudske žrtve.

Građani se stoga upozoravaju da tijekom oluje izbjegavaju boravak na otvorenom, osobito u blizini šuma i parkova.

J.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Zimska oluja poharala sjever Europe – Ima poginulih