IZDANO UPOZORENJE Jako jugo u Dalmaciji i obilna kiša diljem Jadrana

Nastavlja se oblačno vrijeme, na moru i kišovito, ponegdje vjerojatno i uz obilniju kišu, te i dalje umjereno i jako jugo, pri čemu će se u većini unutrašnjosti uz slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar temperatura zraka sniziti pa ponegdje u zapadnim predjelima osim kiše može biti i snijega, predviđaju prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Iako će kiša na Jadranu biti rjeđa nego u nedjelju, moguće su obilnije oborine s količinom iznad 30 litara po četvornom metru.

– Budite na oprezu i svjesni mogućnosti lokaliziranog poplavljivanja manjeg broja građevina uz lokalni prekid aktivnosti na otvorenom. Očekuju se teški uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te mokrih kolnika – upozoravaju iz DHMZ-a.

Na Jadranu puše umjereno, u Dalmaciji mjestimice i jako jugo.  Temperatura zraka od 12 do 16 °C.

Upozorenje za pomorce odnosi se na mjestimične udare juga 35-40 čvorova na južnom Jadranu, a u Velebitskom kanalu bure do 35 čvorova. Moguće su nevere, osobito u noći. Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru.

Iako trenutno nema poteškoća u pomorskom prometu, Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

I.B.