IZDANO UPOZORENJE Grmljavinsko nevrijeme i nevere diljem Jadrana

Opasno vrijeme danas se sprema na cijelom Jadranu, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je narančasti meteoalarm za sjeverni, dok je ostatak Jadrana u žutom. Najavljena promjena vremena stigla je noćas do dijela Hrvatske.

U Dalmaciji je do 1 sat iza ponoći pljuskova bilo uglavnom na području Dinare i Peruće, ali i nad otvorenom morem. Iza ponoći južnije od Lastova razvio se olujni sustav koji je području otvorenog mora donio silovito nevrijeme. Sudeći prema radarskim i satelitskim snimkama, ispod njega ima tuče, vjerojatno i pijavica. S obzirom da je ovaj olujni oblak vidljiv na radaru koji se nalazi u Zadru, procjenjuje se da ovaj sustav sadrži kumulonimbuse čija visina doseže desetak kilometara, javlja Dalmacija danas.

Na riječkom području i Istri očekuju se velike oborine i moguće bujične poplave, a u Dalmaciji se očekuju sporadični pljuskovi s pojačanjem vjetra i grmljavinom.

– To definitivno neće biti nešto što će se događati izolirano i pojedinačno, u nekim rijetkim dijelovima zemlje, nego će biti, ono što mi meteorolozi kažemo, organizirani poremećaj s organiziranim olujama koje će prebrisati cijelu Hrvatsku od njezinog krajnjeg zapada, znači od zapadne obale Istre pa preko gorske i središnje Hrvatske, poseban oprez svakako je potreban i u Slavonij – poručila je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar.

DHMZ predviđa da će utorak biti najpromjenjiviji dan tjedna. Izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, bit će povremene kiše, pljuskova i grmljavine. Oborine će biti vrlo neravnomjerno raspoređene; dok će ponegdje pasti tek pokoja kap, osobito na dubrovačkom području može biti obilnijih pljuskova. Na moru južne Dalmacije ujutro će puhati umjereno do pojačano jugo, drugdje danju jugozapadnjak. Navečer u većini predjela slab do umjeren sjeverozapadnjak. Bit će malo svježije s najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 30°C.

D.G.