Izazovi s kojima se susreće hrvatski turizam

Institut za turizam proslavio je 70 godina međunarodnog znanstvenog časopisa TOURISM. Tom prigodom održan je skup na kojem se govorilo o važnosti znanosti u turizmu te korištenju rezultata znanstvenih radova u praksi. Osim toga osvrnuli su se i na izazove s kojima se trenutno susreće hrvatski turizam.

Ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić rekao je da kad govorimo o znanosti u turizmu da je to onda zapravo amalgam ili splet različitih znanstvenih polja i područja.

- Tu prije svega govorimo o ekonomiji i ekonomija je zapravo znanost koja se na neki način najviše preklapa sa samim turizmom. Ali naravno tu imamo i sociologiju pošto je turizam važan društveni fenomen i važna društvena pojava - rekao je.

Glavni urednik časopisa Tourism danas Josip Mikulić istaknuo je kako u Hrvatskoj zadnjih godina imamo izazov, pogotovo prekomjernog i neplanskog rasta kapaciteta.

- To u srednjem i dugom roku može narušiti kvalitetu, može narušiti imidž i na taj način u biti lagano potencijalno režemo granu na kojoj svi sjedimo - smatra Mikulić, prenosi HRT.

I.G.